Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Δεν θέλει «κούρεμα» ο Μπαρόζο

Σε συνέντευξή του στην Bild, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τίθεται κατά ενός νέου κουρέματος στην Ελλάδα.

«Αυτό θα έφερνε μόνον νέα αναστάτωση στην ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές. Πέραν αυτού ένα δεύτερο κούρεμα θα είχε συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι στις χώρες αυτές δεν θα το δέχονταν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο.

Ερωτηθείς για το εάν η Κομισιόν χάνει την εμπιστοσύνη της προς την ελληνική κυβέρνηση λόγω των καθυστερήσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο Μπαρόζο απάντησε: «Πράγματι κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα και η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Αναγνώρισε όμως τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων, λέγοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες έκαναν απίστευτα πολλά».

HTML tutorial

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια πολλοί ειδικοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση της ευρωζώνης. Ωστόσο, τίποτα από όλα δεν επαληθεύτηκε.

Τέλος, ο Μπαρόζο εκτιμά ότι η ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους.

«Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο δρόμος όμως παραμένει ανηφορικός. Ακόμη και στην επιστροφή μπορεί να πέσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι στο οικονομικό μέτωπο, αλλά στο πολιτικό: «Όταν οι χώρες γίνονται πολιτικά ασταθείς, όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση με ευχέρεια κινήσεων, τότε απομακρύνονται οι επενδυτές. Έτσι οδηγήθηκε, για παράδειγμα, η Ιταλία, μέσω μιας ασταθούς κυβέρνησης, στην κρίση την οποία ξεπερνά τώρα».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων