Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Δεν θα ξεμπερδέψουμε μόνο με το να τους πούμε φασίστες!

Γράφει ο Σωτήρης Κατσέλος

Παρατήρησα μέσα στο κύμα των δικαίως οργισμένων αναρτήσεων και άρθρων που δημοσιεύθηκαν κατόπιν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ένα μοτίβο ότι δήθεν τώρα οι ψηφοφόροι θα ξέρουν τι ψηφίζουν ή ότι δεν θα έχουν δικαιολογία για τι ψηφίζουν. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι τόσο απλό.

Η ΧΑ έχτισε μεθοδικά το “κοινό” της, σε βάθος χρόνου. Σε μεγάλο βαθμό είναι άνθρωποι οργισμένοι και τυφλωμένοι από το μίσος, αλλά και την παραπληροφόρηση. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί την ΧΑ δεν την γνώριζαν καν, ούτε το ναζιστικό παρελθόν της. Όταν (κυρίως μέσω “αγανακτισμένων”) απέκτησε φήμη και πολιτική ‘νομιμοποίηση” είχε “μαρκετάρει” τον εαυτό της ως “εθνικιστική” κίνηση πλέον.

Σε ένα περιβάλλον όπου οι πολιτικοί θεωρήθηκαν όλοι συλλήβδην προδότες (με την βοήθεια και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων), άνθρωποι, που δεν είχαν πρόσβαση σε σύνθετες αναλύσεις και “ψαγμένα” αρθράκια, βρήκαν αποκούμπι στο μοναδικό σχήμα που παρουσιάζονταν και “πατριωτικό” και “αντισυστημικό”.

Με την μεγέθυνση της δύναμης της ΧΑ, τον “ακτιβισμό” της, αλλά και την δημιουργία ανεξάρτητων “καναλιών’ ενημέρωσης, ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της είναι πλέον αποκομμένο από την “πραγματικότητα” που ζούμε. Η εξήγηση που δέχονται για ότι συμβαίνει, σε αυτούς είναι η εξήγηση της ΧΑ, οτιδήποτε άλλο ακούν είναι είτε προπαγάνδα του συστήματος, είτε ρητορική των “ξεπουλημένων” πολιτικών. Ακόμα και για τον φόνο του Φύσσα θα είναι ικανοί να δεχτούν την πιο απίστευτη εξήγηση.

Αν δεν συνειδητοποιήσουμε τα παραπάνω και πιστεύουμε ότι με την ΧΑ θα ξεμπερδέψουμε μόνο με το να τους χαρακτηρίσουμε ως “φασίστες”, νομίζω ότι θα απογοητευτούμε οικτρά. Θα πρέπει όσο και απίστευτο αν σας φαίνεται, να βρούμε τρόπο να μιλήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους και αυτό θέλει κόπο και χρόνο…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων