Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Δημοπρασίες παρθενιάς στη γειτονιά του Πάμπλο Εσκομπάρ

Γράφει η Νικόλ Φωτάκη

«Πρόσεχε την κόρη σου, αλλιώς θα πουληθεί» είναι η φράση που ακούγεται συχνά στις παραγκουπόλεις της Μεντεγίν. Πρόκειται για κυριολεκτική προειδοποίηση ή απειλή αναλόγως από το στόμα που προέρχεται. Οι συμμορίες που κάνουν κουμάντο στη παραγκούπολη της Κολομβίας, γνωστές ως comunas, επιστρατεύουν μικρά κορίτσια 10-15 χρονών δημοπρατώντας την παρθενιά τους σε άρχοντες εμπόρων ναρκωτικών και αλλοδαπούς τουρίστες.

Τα κορίτσια επιλέγονται με βάση την εμφάνισή τους και έπειτα πλησιάζονται από τους αρχηγούς των συμμοριών ή από άλλα κορίτσια που είναι ήδη μπλεγμένα στα κόλπα τους και αναλαμβάνουν ρόλους επιστράτευσης.

«Τους ελκύουν προσφέροντάς τους επώνυμα ρούχα, ταξίδια σε πολυτελή εστιατόρια, υψηλής ποιότητας ουίσκι και κοκαΐνη, καταλήγοντας έτσι ως μέλη του δικτύου,» λέει ο Λουίς Πάρντο, διευθυντής του NGO Corporacion Consultoria de Conflicto Urabano (C3), που ερευνά το φαινόμενο αυτό τα τελευταία χρόνια.

Τα κορίτσια μπαίνουν υπό την προστασία της συμμορίας μιας και περάσουν στη σφαίρα επιρροής τους. «Όταν αποφασίζεται να πλειοδοτηθεί ένα κορίτσι κανένας άντρας στη γειτονιά δεν μπορεί να την ακουμπήσει, κανείς δεν μπορεί να την παρενοχλεί και το πιο σημαντικό κανείς δεν μπορεί να πάρει την παρθενιά της,» λέει ο Πάρντο.

Οι οικογένειες βρίσκονται μπλεγμένες στην κλασσική περίπτωση του οργανωμένου εγκλήματος. Αν αποφασίσουν να δεχτούν τα όσα κάνουν οι συμμορίες τους παρέχουν οικονομική βοήθεια για να διευκολύνουν την εξαθλιωμένη φτώχεια τους. Αν από την άλλη αρνηθούν θα πρέπει είτε να φύγουν από τα σπίτια τους είτε να δεχτούν βολή από πιστόλι πισώπλατα κάποια μέρα από διερχόμενη μηχανή.

«Οι άνθρωποι φοβούνται να το καταγγείλουν, ακόμα και να μιλήσουν για αυτό από το φόβο τους για αυτούς τους οπλισμένους εγκληματίες,» λέει ένας εργαζόμενος νεολαίας της βίαιης αυτής περιοχής Comuna 13, που έχει δει κορίτσια που προστάτευε να εξαφανίζονται στη ζωή της συμμορίας.

Με τις οικογένειες ανίκανες να παρέμβουν τα κορίτσια ετοιμάζονται για δημοπρασία. Ο υπόκοσμος της Κολομβίας έτσι συνεχίζει την παράδοση που είχε ξεκινήσει ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος είχε περιβόητη ζήτηση για ανήλικες παρθένες. Μόλις πωληθούν, ελάχιστες γυρνάνε.

Σύμφωνα με διερευνήσεις της C3, εμπιστευόμενοι πελάτες έρχονται σε επαφή με αυτά τα δίκτυα που τους δίνονται φυλλάδια των παιδιών στα μπλοκ των δημοπρασιών- είτε ιντερνετικούς καταλόγους με επιλογή από 60 κορίτσια.

Οι πελάτες δίνονται έναν μυστικό κωδικό το οποίο τους επιτρέπει την πρόσβαση στο σάιτ της δημοπρασίας. Τότε πλειοδοτούν για τα κορίτσια με τιμές που φτάνουν γύρω στα € 1900 με το δικαίωμα να πάρουν την παρθενιά του παιδιού. Όταν η δημοπρασία ολοκληρωθεί κατεβάζουν το σάιτ και τα φυλλάδια καταστρέφονται.

«Αυτό έχει γίνει μέρος του τοπίου, ένα μέρος της σκληρής πραγματικότητας της άλλης πλευράς της Medellin – αυτό που δεν είναι ορατό, αυτό που δεν εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης, που δεν περιλαμβάνει τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και φανταχτερά εστιατόρια», λέει ο Πάρντο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων