Το διαδίκτυο αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι επιδράσεις όμως της «κυβερνομανίας» δεν είναι ακόμα ορατές και ξεκάθαρες. Αποτελούν όμως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και έρευνας. Οι εθισμένοι στο διαδίκτυο αυξάνονται συνεχώς, ενώ η εξάρτηση μας από αυτό γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
Πολλή κουβέντα γίνεται για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την χρηστικότητα του διαδικτύου αλλά και το πώς επηρεάζει το σερφάρισμα την παραγωγικότητα μας. Πολλές εταιρίες μπλοκάρουν ιστοσελίδες στους εργαζομένους τους για να παραμένουν προσηλωμένοι στην δουλεία τους, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν τη μαγική φόρμουλα που θα κάνει τα στελέχη να εκμεταλλεύονται το ίντερνετ με τον μέγιστό αποδοτικό τρόπο.
Το πρόβλημα όμως με το διαδίκτυο, είναι η απίστευτη ταχύτητα με την οποία μετασχηματίζεται, αλλάζει και εξελίσσεται. Ο σκόπελος της βέλτιστης χρήσης του, μοιάζει απροσπέλαστος. Αυτό ενισχύεται αρχικά από την τάση να ξεχνιόμαστε και να αφήνουμε αυτό τον θησαυρό πληροφοριών να μας παρασύρει.
Για αλλού ξεκινάμε και αλλού καταλήγουμε. Για παράδειγμα δεν είναι λίγα τα παραδείγματα πολιτικών που έχουν συλληφθεί να χαζεύουν ή να παίζουν στο ίντερνετ (ή ακόμα χειρότερα να επισκέπτονται ιστοσελίδες μόνο για ενηλίκους) σε σημαντικές συνεδριάσεις.
Είναι πολύ εύκολο να χαθούμε, να ξεχαστούμε και να αφεθούμε σε αυτό το κομμάτι της καθημερινότητας μας. Είναι τόσο άναρχο, γοητευτικό, αχανές και ανεξέλεγκτο. Το να αποσπάσουμε τις πληροφορίες που θέλουμε, μέσα σ’ αυτή την ατελείωτη βιβλιοθήκη δεδομένων, είναι μια πραγματική πρόκληση, ποσό μάλλον όταν υπάρχουν όλα αυτά τα ψυχαγωγικά σάιτ, γεμάτα με την ελαφρότητα της καθημερινότητας και της ξεγνοιασιάς για να μας παρασύρουν.
Το διαδίκτυο είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας μας, ελάχιστά χρόνια σε σύγκριση με άλλα μέσα. Θέλουμε το χρόνο μας μαζί του, όμως ταυτόχρονα δεν το προλαβαίνουμε και σε αυτό το γεγονός βρίσκεται κρυμμένη όλη η γοητεία του. Προς το παρόν περνάει την εφηβεία του μαζί μας. Ίσως όταν ωριμάσουμε να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε καλύτερα.