Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Διεθνής Αμνηστία: Το συνέρχεσθαι στην Ρωσία κινδυνεύει

Την ανησυχία της για την σταδιακή εξαφάνιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι στην Ρωσία εξέφρασε με έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση αναφέρεται στην έκθεση στις αλλαγές της νομοθεσίας αλλά και στην αδιαλλαξία των ρωσικών αρχών απέναντι στους διαφωνούντες διαδηλωτές. Η έκθεση καταγγέλλει την αυθαίρετη απαγόρευση διαδηλώσεων, την βίαιη διάλυση τους και τις αυθαίρετες συλλήψεις διαδηλωτών, όπως και την ανικανότητα των δικαστηρίων να επιβάλουν τον σεβασμό στο δικαίωμα και στην ελευθερία του συνέρχεσθαι. Κατά την Διεθνή Αμνηστία επτά στις δέκα συγκεντρώσεις διαλύθηκαν από τις αρχές, πάνω από 1000 διαδηλωτές συνελήφθησαν και οι αστυνομικοί που επέδειξαν καταχρηστική συμπεριφορά δεν τιμωρήθηκαν.

«Η αδιαλλαξία που επέδειξαν οι αρχές απέναντι στο κύμα διαδηλώσεων που έγιναν στη Μόσχα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2014 έδειξε πόσο δύσκολο και επικίνδυνο έχει καταστεί το να οργανώνει κανείς διαδηλώσεις και να συμμετέχει σε αυτές. Το δικαίωμα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι περιορίζεται εδώ και πολύ καιρό στη Ρωσία, όμως σήμερα εγείρεται ο κίνδυνος να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά», ανέφερε ο Ντένις Κριβότσεεφ, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων