Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Δόση – ασπιρίνη και …. έχει ο θεός!

Στο ίδιο έργο θεατές και πάλι. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους διαπιστώθηκε και στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking group. Αν και αρχικά είχε διαρρεύσει ότι παράλληλα θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη και του Eurogroup, εν τέλει αυτή ματαιώθηκε καθώς θα αποκαλύπτονταν ισχυρές διαφωνίες. Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως πάμε για ένα χρονοδιάγραμμα δόσεων στο σημερινό Eurogroup και μετά….βλέπουμε.

Εν τω μεταξύ, συζητήσεις και συμφωνίες του κλαμπ των Παρισίων για τη μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης την περασμένη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα η προοπτική μερικής διαγραφής του χρέους αποτελεί το καρότο για την Ελλάδα ώστε να ενθαρρυνθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα.

Είναι προφανές πως οι Γερμανοί πετάνε την μπάλα στο….μέλλον. Αυτό που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μην υπάρξει «κούρεμα» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 που είναι οι γερμανικές εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα τα συζητούν μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν το χρόνο που έχουν ανάγκη, να γίνουν οι εκλογές και η νέα γερμανική κυβέρνηση με λυμένα τα χέρια να πάρει αποφάσεις. Με δεδομένο όμως πως οι Γερμανοί δεν επιθυμούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τον ευρωπαϊκό νότο, από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά είναι πιθανότερο αντί για «κούρεμα» το 2015 ή το 2016 να δείξουν απλά την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΚλειστόν λόγω…. πετρελαίου
Επόμενο άρθροEurope listen to us or sink!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων