Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Εθνική Στρατηγική για τις ΜμΕ θέλει το ΕΒΕΑ

Τις προτάσεις της Επιμελητηριακής κοινότητας για τη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του κόμματός του στη Βουλή.

Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα για την οικονομία και την αγορά είναι να στηριχθούν οι 900.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί ο Επιμελητηριακός θεσμός, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επισημαίνοντας ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί ν επιτευχθεί αν καταστραφεί η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο συνοψίζονται στα εξής:

1. Αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση. Χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, προφανώς δεν αρκεί για να δώσει λύσεις. Ενόψει, μάλιστα, της νέας διαγνωστικής μελέτης (Black Rock) και των τεστ κοπώσεως, οι τράπεζες όχι μόνο δεν αυξάνουν τη ροή της χρηματοδότησης, αλλά κλείνουν ακόμη περισσότερο τις «στρόφιγγες».

2. Για να επιστρέψει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, θα πρέπει οι τράπεζες να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να ενισχυθεί η καταθετική βάση. Αυτό προϋποθέτει την οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Το μεγάλο πρόβλημα της αδυναμίας διασφάλισης εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών απέτυχε στην πράξη. Η ΚΕΕ και το ΕΒΕΑ έχουν προτείνει την κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη σταδιακή αποπληρωμή τους, μετά από ενός έτους περίοδο χάρητος όπου θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Η αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων οφειλών θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 ετών με τις δόσεις να ξεκινούν από χαμηλό ύψος και να αυξάνονται σταδιακά.

4. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία θα προστατεύει τους δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από κάποιους κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες που εκμεταλλεύονται την συγκυρία για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους.

5. Θα πρέπει, δηλαδή, να προβλεφθεί μια διαδικασία ελέγχου της κάθε περίπτωσης. Δεν πρέπει να υπάρξει μια οριζόντια ρύθμιση που να απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, γιατί επιπροσθέτως σ’ αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει και πλήρης απαξίωση των τιμών των ακινήτων, λόγω της υπερπροσφοράς, που θα οδηγήσει σε αφανισμό και την κτηματαγορά.

6. Για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την εύρυθμη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις τεχνικού χαρακτήρα.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων