Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Εισαγγελέας για τις Γερμανικές μίζες στην αγορά λεωφορείων από την Daimler

Υπόνοιες για μίζες από τους Γερμανούς σε αγορά λεωφορείων που έγιναν από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, αφήνει η εισαγγελική παρέμβαση. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών στην Θεσσαλονίκη, Ευάγγελος Μαδεμλής διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να εξακριβωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας, της δωροδοκίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας θα καταθέσουν μέλη των διοικήσεων του ΟΑΣΘ και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της προμήθειαςω29 αρθρωτών λεωφορείων της γερμανικής εταιρείας Daimler.

Ο πρόεδρος του ΟΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι επιθεωρητές από τις Ελλάδα και Γερμανία ζήτησαν στοιχεία πριν από εννέα μήνες επισημαίνοντας ότι η προμήθεια των λεωφορείων έγινε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2004.

Η Daimler φέρεται να έδωσε μίζες σε στελέχη κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, σε περίπου 22 χώρες (σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική) πετυχαίνοντας πωλήσεις οχημάτων έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ύστερα από καταγγελίες για μυστικούς λογαριασμούς και δωροδοκίες.

Η έρευνα στράφηκε στην Ελλάδα όταν εντοπίστηκε τραπεζικός λογαριασμός που φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να διακινηθούν μίζες προς κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη ιδιωτικών εταιρειών σε βαλκανικές χώρες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων