Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Εκβιασμός FIBA, αλλά…

Η ιστορία που έχει ξεσπάσει με την αποδοχή εκ μέρους της ελληνικής Ομοσπονδίας μπάσκετ να συμμετάσχει στον… πλειοδοτικό διαγωνισμό της FIBA ώστε να πάρει μία απευθείας θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν επόμενο ότι θα μας απασχολούσε από τη στιγμή που η ίδια η ομάδα απέτυχε να εξασφαλίσει αγωνιστικά την παρουσία της.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία λειτουργεί εκβιαστικά ζητώντας μίνιμουμ μισό εκατομμύριο ευρώ ώς «δωρεά» από τις Ομοσπονδίες που θέλουν να πάρουν την wild card. Από κει και πέρα είναι θέμα της κάθε χώρας το πως θα αντιδράσει σε αυτή την πρακτική. Ή τους πετάει στα μούτρα την κάρτα και κάθεται στα προκριματικά να διεκδικήσει την παρουσία στο επόμενο Ευρωμπάσκετ ή πληρώνει και έχει πιθανότητες να μπει απευθείας και να αποφύγει τον κίνδυνο να μείνει για μια διετία εκτός προσκηνίου.

Οι «εχθροί» του Βασιλακόπουλου τον κατηγορούν ότι υποκύπτει στον εκβιασμό και ότι δίνει προκλητικά ποσά για να παίξει η Εθνική στο Παγκόσμιο, εφόσον μάλιστα πάρει την άδεια και δεν χάσει στο διαγωνισμό από τους υπόλοιπους. Και φέρνουν ως λαμπρό παράδειγμα αντίστασης τους Ιταλούς και τους Γερμανούς που αποφάσισαν να μην δώσουν φράγκο.

Η πλευρά Βασιλακόπουλου υποστηρίζει ότι η απουσία από το Μουντομπάσκετ θα σημάνει οικονομική καταστροφή, πολύ μεγαλύτερη από τα χρήματα που δίνονται τώρα στη FIBA ως παράβολο. Γιατί με την απουσία από αυτή τη μεγάλη διοργάνωση και πιθανώς την επόμενη, το ελληνικό μπάσκετ θα χάσει πολλά έσοδα από τηλεοπτικά και χορηγούς. Κι από τη στιγμή που οι κρατικές κάνουλες έχουν στερέψει, θα μαραζώσει εντελώς τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό, τουλάχιστον στις μικρότερες κατηγορίες.

Κι οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους, είναι τόσο δεδομένο όσο και ότι η… τροϊκανή FIBA εκμεταλλεύεται τη δίψα Ρώσων, Τούρκων, Κινέζων, Ελλήνων και λοιπών να παραμείνουν στην ελίτ. Ως εκ τούτου, η διαμάχη για το τι πρέπει να γίνει ουσιαστικά ζημιώνει το ίδιο το μπάσκετ και την απήχηση που εξακολουθεί να έχει στο φίλαθλο κοινό της χώρας, με την επίσημη αγαπημένη του να «κάνει νερά»…

Ο Βασιλακόπουλος δεν πρέπει να κατηγορείται επειδή δίνει τα λεφτά στη FIBA, αλλά πολύ περισσότερο για τις επιλογές που κάνει τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία του σε επιλογές προπονητών ή διαχείριση σημαντικών παικτών της ομάδας. Εκεί έχουν γίνει τα «εγκλήματα»…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων