Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Εκλογές «ιστορικής σημασίας»

Η κρίσιμη στιγμή έφτασε! Ο δεύτερος γύρος αυτής της Κυριακής δεν βγάζει κυβέρνηση, αλλά αποφασίζει για την τύχη της υπάρχουσας κυβέρνησης. Στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες (ναι! ναι! μην “τσιμπάτε” στην επιτηδευμένη υπεροψία του τύπου “η Ελλάδα δεν είναι πλέον συστημική”…), τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά και οι υπολογισμοί εκλογικών ποσοστών και πολιτικών σεναρίων δίνουν και παίρνουν.

Για όσους διαχέουν την αντίληψη ότι “είναι εύκολο πλέον για τους Ευρωπαίους να μας πετάξουν έξω” ή “να βγάλουν το σωληνάκι”, θα θυμίσουμε μόνο ότι λίγες μέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών η Ελλάδα ήταν ο σπινθήρας μιας αναταραχής στις αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, με αναγνωρισμένη αφορμή την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη για την αναδρομική φορολόγηση των τόκων των ομολόγων. Διεθνή έντυπα κύρους υπενθύμισαν με αυτή την αφορμή ότι η αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου έχει ισχυρά στοιχεία “φούσκας” που, σε συνδυασμό με την παραμένουσα κρίση χρέους, μπορεί να οδηγήσει σε “έκρηξη” η οποία θα συμπαρασύρει τις ευρωπαϊκές οικονομίες -του Νότου καταρχήν, αλλά όχι μόνο- σε μια νέα δίνη κρίσης.

Και είναι φανερό ότι αν μια εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη μπόρεσε να πυροδοτήσει μια τέτοια “μίνι αναταραχή”, τότε μια ευρεία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα προαναγγέλλει την πτώση της κυβέρνησης, θα μοιάζει με “πυρηνική βόμβα” μπροστά στο νεροπίστολο του κ. Θεοχάρη…

Αν μάλιστα προσθέσουμε σε αυτό και την αναμενόμενη άνοδο των “άκρων” (Αριστεράς και ακροδεξιάς – φασιστών) στις ευρωεκλογές, με πρωτιά της Αριστεράς στην Ελλάδα και του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, τότε καταλαβαίνουμε γιατί η αγωνία στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες περισσεύει.

Όσον αφορά την ίδια την Ελλάδα, τα σενάρια τείνουν να… μαθηματικοποιηθούν πλήρως!

Πρώτο σενάριο: Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά έως τρεις μονάδες στις ευρωεκλογές και χάνει μία από τις δύο μάχες στην Περιφέρεια Αττικής και στο δήμο της Αθήνας, αλλά και τις συντριπτικά περισσότερες μάχες στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εκλογική νίκη αλλά πολιτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση, αντί να περάσει στις γραμμές της κυβέρνησης, περνάει στις δικές του γραμμές. Η κυβέρνηση επιβιώνει και συνεχίζει το μνημονιακό της έργο.

Δεύτερο σενάριο: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις ευρωεκλογές με ποσοστό πάνω από 3% και μία από τις δύο μάχες στην Αττική.

Πολιτική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι θρίαμβος που να τον καθιστά “ηγεμόνα” του πολιτικού σκηνικού. Και από την άλλη, πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, που ωστόσο η έκταση των συνεπειών της θα εξαρτηθεί από ένα δεύτερο, εσωτερικό αποτέλεσμα! Το ποσοστό της ΝΔ και κυρίως της Ελιάς. Αν το ποσοστό της Ελιάς είναι κάτω από 5% και της ΝΔ κάτω από 23%, είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας αργόσυρτης πολιτικής ακρίσης και αστάθειας χωρίς πολιτικό ηγεμόνα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί εύκολα να ζητήσει άμεσα την πτώση της.

Τρίτο σενάριο: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με πάνω από 5 μονάδες διαφορά υπερκαλύπτοντας ταυτόχρονα το άθροισμα ΝΔ και Ελιάς.

Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ και διαλυτική κρίση για την κυβέρνηση, που επιβάλλουν άμεσες εθνικές εκλογές.

Συνδυάστε τώρα τις εσωτερικές και ευρωπαϊκές επιπτώσεις της δεύτερης εκλογικής Κυριακής στην Ελλάδα, για να καταλάβετε ότι η έκφραση “ιστορικής σημασίας” είναι ακριβέστατη…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων