Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Εκτυπωτής που τυπώνει με νερό

Έναν νέο εκτυπωτή που θα μπορεί να τυπώνει μόνο με νερό ανέπτυξαν Κινέζοι ερευνητές. Οι εκτυπωμένες σελίδες, ωστόσο, ξεθωριάσουν μετά από μία ημέρα και τα χαρτιά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεν Ξιάο-Αν Ζανγκ, καθηγητή χημείας του πανεπιστημίου Ζιλιίν, δήλωσαν ότι βασίστηκαν στο γεγονός ότι το 40% των εκτυπώσεων στους χώρους εργασίας καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων μετά από μία και μόνη ανάγνωση.

Η εκτύπωση σβήνει μετά από περίπου 22 ώρες σε θερμοκρασία κάτω των 35 βαθμών Κελσίου, ενώ σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, το ο νερό-μελάνι εξαφανίζεται ακόμη ταχύτερα.

«Με επαναχρησιμοποίηση του ίδιου χαρτιού 50 φορές, το κόστος είναι μόλις το 1% περίπου των εκτυπώσεων των κανονικών εκτυπωτών ψεκασμού μελάνης», ανέφερε ο Σεν Ξιάο-Αν Ζανγκ. Αλλά ακόμα κι αν το ίδιο χαρτί δεν χρησιμοποιηθεί πάνω από δέκα φορές, το κόστος είναι περίπου το ένα δέκατο έβδομο της συμβατικής εκτύπωσης.

Η νέα μέθοδος δεν απαιτεί αλλαγή του εκτυπωτή, αλλά απλώς αντικατάσταση του μελανιού με νερό. Ωστόσο, το χαρτί εκτύπωσης πρέπει να έχει υποστεί προηγουμένως ειδική επεξεργασία, που αυξάνει ελαφρά το κόστος έως 5%. Το εν λόγω ποσό όμως εξοικονομείται από το γεγονός ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται πια να αγοράζει μελάνια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img