H επικείμενη κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων απασχολεί την Τρόικα που βλέπει ως μόνη λύση την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ώστε να αποφευχθεί ζήτημα δημοσιονομικού «κενού» για το 2014. Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να το αποφύγει, γιατί γνωρίζει πως το πολιτικό κόστος θα είναι καταλυτικό για την επιβίωσή της και μη διοαχειρίσιμο. Πρωταρχικός στόχος των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είναι να αποφευχθούν μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και βέβαια να μην τεθεί καν ζήτημα κύριων συντάξεων ήτοι Ασφαλιστικού συνολικά.
Ανόρθωση των Ασφαλιστικών Ταμείων με συνέχιση της αύξησης της ανεργίας δεν μπορεί να υπάρξει. Έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στο 34% με χρονικό ορίζοντα το 2016. Σημειώνει δε πως το 27,4% ανεργίας τον περασμένο Μάρτιο (ΕΛΣΤΑΤ) είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών σε χώρα του δυτικού κόσμου.
Τα δεδομένα είναι εκρηκτικά, αν προστεθεί και το γεγονός της μείωσης κατά 1,5 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας το 2014 αλλά και το πρόβλημα των εσόδων των Ταμείων.Πέρα από το θέμα των Ταμείων, στη διαπραγμάτευση με τη Τρόικα θα τεθεί το ζήτημα της κακής κατάστασης των φοροελεγκτικών/ φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με φόντο τη διαφαινόμενη απώλεια των ελεγκτικών στόχων για Μεγάλες Επιχειρήσεις- Άτομα Μεγάλου Πλούτου, που ενισχύει την αμφισβήτηση της Τρόικα για τη δυνατότητα εσόδων 1,9% του ΑΕΠ έως το 2016 από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Φαίνεται ότι η μόνη ελπίδα της κυβέρνησης είναι η μετάθεση της αποπληρωμής του χρέους των 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου στην επόμενη 50ετία, δηλαδή στην επόμενη γενιά. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους δανειστές, για την έκδοση ομολόγου διάρκειας 50 ετών, το οποίο θα αντικαταστήσει επί της ουσίας το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ ευρώ.
Με δεδομένο, δε, ότι πέρα από τη χρονική επιμήκυνση, το επιτόκιο θα παραμείνει στα επίπεδα δανεισμού του ESM, δηλαδή στα επίπεδα του EURIBOR 3μήνου, εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους, στα επόμενα κρίσιμα έτη. Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί σε μια τέτοια λύση, αλλά είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπουν στη τελική ευθεία τον Απρίλιο του 2014, όταν θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τη κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού “κενού”.