Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Εξέπληξε για άλλη μια χρονιά η «ΕΚΠΛΗΞΗ»

Γράφει η Νεφέλη Χριστοπούλου

Η “ΕΚΠΛΗΞΗ” επέστρεψε. Η ετήσια έκθεση σύγχρονής τέχνης, η οποία έγινε αισίως 5 ετών φέτος (“SURPRISE 5”), πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ρομάντσο»,πριν λίγες ημέρες, υποστήριζοντας και φέτος το έργο της ΜΚΟ Κλίμακας.

Η εικαστική πλατφόρμα artAZ κατάφερε να συγκεντώσει 324 μικρά έργα τέχνης από πληθώρα καλλιτεχνών τα οποία δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την ΕΚΠΛΗΞΗ. Τα έργα πουλήθηκαν στην συμβολική τιμή (50 ευρώ), ενώ είναι υπογεγραμμένα στην πίσω πλευρά τους, ώστε η ταυτότητα του δημιουργού να διατηρείται μυστική. Η αποκάλυψη του ονόματος έγινε μετά την αγορά του έργου –εκεί βρίσκεται η «έκπληξη»!

Στην φετινή έκθεση το άγχος κατά την διάρκεια της οργάνωσης και της προετοιμασίας ήταν έντονο λόγω της οικονομικής κρίσης παρ’όλα αυτά η έκθεση πήγε πολύ καλά καθώς για άλλη μια χρονιά το κοινό ανταποκρίθηκε πολύ θερμά.

Oπώς κάθε χρόνο έτσι και φέτος συμμετείχαν καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας αλλά και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, προσέφέραν αφιλοκερδώς τα έργα τους με σκοπό να παρασύρουν το κοινό σε ένα εικαστικό παιχνίδι που έχει σαν κατάληξη την αλληλεγγύη και την προσφορά, οπώς χαρακτηριστικά δηλώνει η διοργανώτρια της εκθέσης Αλεξάνδρα Κολλάρου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου που συμμετείχαν: Χρόνης Μπότσογλου (κάθε χρόνο παραχωρεί 2 έργα του στην συγκεκριμένη έκθεση), Μανώλης Χάρος, Μίνα Βαλυράκη, Γιώργος Χαδούλης, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ρένα Παπαπύρου καθώς και άλλοι πιο νέοι καλλιτέχνες όπως: Βας Καρούκ, Νίκος Καναρέλης. Επίσης έργα τους παραχώρησαν κορυφαίοι Έλληνες street artists όπως ο Ser, η Σιμόνη Φοντάνα, Same84, Άννα Μανέτα. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι πολλοί οι νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν. Όλα τα ονόματα αναλυτικά θα αποκαλυφθούν online την ερχόμενη εβδομάδα στο site του www.artaz.gr.

Η έκθεση των έργων ξεκινήσε on line στο artAZ (www.artaz.gr) απο όπου οι ενδιαφερόμενοι είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να δουν τα έργα προκαταβολικά, στο ειδικά δημιουργημένο λήμμα SURPRISE V . Κάθε έργο έχει τον δικό του κωδικό αριθμό, ο οποίος αντικαθιστά τον τίτλο του και το όνομα του καλλιτέχνη.

Μπορεί η έκθεση να τελείωσε, υπάρχει ωστόσο ακόμα η δυνατότητα για όσους δεν κατάφεραν να παραβρεθούν να αποκτήσουν μερικά απο τα λίγα έργα τα οποία είναι ακόμα διαθέσιμα. Πιο συγκεκριμένα, στέλνοντάς μήνυμα στο info@artaz.gr μπορείτε να ενημερωθείτε για την λίστα και να υποστηρίξετε και εσείς το Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑΣ αποκτώντας ένα από τα διαθέσιμα έργα.

ΕΚΠΛΗΞΗ 5 – SPECIAL EDITION / ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κεντρική έκθεση πλαισιώθηκε από μία σειρά δράσεων που είχαν σαν στόχο να ενισχύσουν περαιτέρω τον σκοπό, να προσφέρουν ενημέρωση αλλά και να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση του κοινού με τη Σύγχρονη Τέχνη. Φέτος η ΕΚΠΛΗΞΗ πέρασε ένα ιδιαίτερα τρυφερο μύνημα αλληλεγγύης, συμπεριλαμβάνωντας στην έκθεση συμμετοχές 10 μαθητών από το 2o Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Ελένας Καραγιάννη, δημιούργησαν τα δικά τους έργα προκειμένου να στηρίξουν τον σκοπό και να αποδείξουν οτι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Δύο εγκαταστάσεις με θέμα την αγάπη από την εικαστικό Έλλη Γρίβα και το κορυφαίο δίδυμο της Ελληνικής Urban & Street Art σκηνής SER & Σιμόνη Φοντάνα, μια σιωπηλή δημοπρασία μέ έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών Γιώργου Χαδούλη και Κωνσταντίνου Βραζιώτη και του Γερμανού Flying Fortress, και πολλές ακόμη εκπλήξεις περιμέναν τους επισκέπτες στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης, που διαφοροποιήθηκε από τις προηγούμενες.

Πληροφορίες για την ΚΛΙΜΑΚΑ

Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας ο οποίος παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και την κοινωνική τους επανένταξη. Από το 2001 υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης στους άστεγους συμπολίτες μας περιλαμβάνοντας δράσεις από την πρόληψη έως την αποκατάσταση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.klimaka.org.gr και στο www.astegoi-klimaka.blogspot.com

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων