Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Επιτελικό κράτος: Ξεκινά ο θεσμός των υπηρεσιακών γραμματέων

Θα είναι προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών που ασκούν τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την οργανωτική και την οικονομική διαχείριση των υπουργείων τους και θα έχουν ως αποστολή τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των φορέων τους.

Πώς επιλέγονται οι υπηρεσιακοί γραμματείς

Επιλέγονται από πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου, στην οποία μετέχουν τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, ένας πρώην δικαστικός λειτουργός του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Η εν λόγω Επιτροπή κατάρτισε σήμερα τους προσωρινούς πίνακες επιλέξιμων υποψηφίων και των αποκλειομένων, ενώ πηγές του υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζουν την τοποθέτησή τους στα υπουργεία περί τις αρχές Μαρτίου.

Η θέση των υπηρεσιακών γραμματέων προβλέπεται στον νόμο 4622/19 για το επιτελικό κράτος και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο, με τη ρύθμιση επιδιώκεται η αποκομματικοποίηση της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των υπουργείων, καθώς τη θέση δεν θα την καταλαμβάνει κομματικό στέλεχος. Με τον τρόπο αυτό «διαρρηγνύεται οριστικά η διαπλοκή πολιτικής και διοικητικής σφαίρας στα αμιγώς διοικητικά ζητήματα που εισήχθη στην ελληνική δημόσια διοίκηση με το ν. 1232/82 και είχε ως αποτέλεσμα την ενασχόληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με θέματα όπως η τοποθέτηση των υπαλλήλων στις διοικητικές μονάδες, η συγκρότηση επιτροπών διαγωνισμού, η πληρωμή των δαπανών κτλ», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ο νέος θεσμός αφορά τα υπουργεία: Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τουρισμού, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πώς γίνεται η επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων

Για την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα, η προϋπηρεσία στον δημόσιο τομέα και ειδικά σε θέσεις ευθύνης, καθώς και η μοριοδότηση κατόπιν δομημένης συνέντευξης.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση από αύριο Τετάρτη έως και την ερχόμενη Δευτέρα, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

Οι ενστάσεις θα εκδικαστούν από την πενταμελή Επιτροπή εντός προθεσμίας 15 ημερών και στη συνέχεια θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες. Οι επτά πρώτοι σε βαθμολογία θα κληθούν από την Επιτροπή για συνέντευξη, από την οποία θα αναδειχθεί το πρόσωπο που θα διοριστεί για τριετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης άλλων τριών χρόνων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων