Ερευνητές ειδικευμένου νοσοκομείου του Μιλάνου κατόρθωσαν να απομονώσουν την ιταλική εκδοχή του νέου ιού, ο οποίος «κυκλοφορούσε χωρίς να έχει ανιχνευθεί επί εβδομάδες» στην ιταλική χερσόνησο, σύμφωνα με τους ειδικούς που προσπαθούν να φθάσουν στην πηγή της επιδημίας.
«Η επιδημία δεν είναι πρόσφατη στην χώρα και ο ιός κυκλοφορούσε χωρίς να έχει ανιχνευθεί επί πολλές εβδομάδες, πριν από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων της νόσου», εξήγησε σήμερα ο καθηγητής Μάσιμο Γκάλι, η ομάδα του οποίου απομόνωσε το ιταλικό στέλεχος του ιού σε διάστημα μόνο τεσσάρων ημερών, στην τηλεοπτικό δίκτυο Rainews 24.
«Δεν πρόκειται για απίστευτη ανακάλυψη», μάλλον «φυσιολογική για ένα εργαστήριο σαν το δικό μας», αλλά αυτό «θα συμβάλει στην έρευνα για την δυναμική της επιδημίας στην Ιταλία», δήλωσε ο καθηγητής Γκάλι, διευθυντής του νοσοκομείου Sacco και του Μιλάνου, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους.
Ο ιταλός καθηγητής δήλωσε πεπεισμένος ότι η μελέτη της ιταλικής εκδοχής του ιού «θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της επιδημίας και στην ανάσχεσή της».
510 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Λομβαρδίας τις τελευταίες δώδεκα ώρες λόγω
Η περιφέρεια της Λομβαρδίας έκανε γνωστό ότι τις τελευταίες δώδεκα ώρες έγιναν πενήντα μία εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής της, λόγω του κορωνοϊού. Τα επίσημα στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, όμως, αναφέρονται ακόμη σε 650 κρούσματα και 17 νεκρούς, όπως χθες το βράδυ. Αυτό συμβαίνει διότι αποφασίστηκε να ανακοινώνονται μόνον τα πολύ σοβαρά κρούσματα –όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν επιπλοκές– και οι θάνατοι.
Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε μήνυμά του θέλησε να τονίσει: «Ευχαριστούμε όσους είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτής: τους γιατρούς, νοσοκόμους, ερευνητές, τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η γνώση είναι το πραγματικό αντίδοτο κατά του αδικαιολόγητου φόβου, που διαδόθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις, τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο Ματαρέλα.
Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, διόρισε ως νέους συμβούλους του τους γνωστούς οικονομολόγους Γκούντερ Πάουλι και Μαριάνα Μαζουκάτο. Θα πρέπει να προτείνουν σειρά μέτρων, ικανά να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις επί της οικονομίας που οφείλονται στην κατάσταση συναγερμού του κορωνοϊού.