Ο Ταγίπ Έρντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έδωσε ηχογραφήσεις σχετικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία, τις Ηνωμένες Πολιτείας και άλλες χώρες, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η τουρκική προεδρία διευκρίνισε πως οι ηχογραφήσεις ακούστηκαν μόνο και πως δεν διανεμήθηκε τίποτα γραπτά, ενώ καμία άλλη χώρα δεν επιβεβαίωσε προς το παρόν την ακρόαση των ντοκουμέντων από τις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
«Άκουσαν τις συνομιλίες που έγιναν εδώ, ξέρουν». «Δώσαμε τις ηχογραφήσεις, τις δώσαμε στη Σαουδική Αραβία, τις δώσαμε στην Ουάσινγκτον, στους Γερμανούς, στους Γάλλους, στους Άγγλους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του σήμερα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ριάντ γνώριζε ότι ο δολοφόνος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ήταν μεταξύ 15 ανθρώπων που έφτασαν στην Τουρκία την προηγούμενη του εγκλήματος.
Πρόσθεσε πως μπορεί να συναντηθεί με τον Τραμπ στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των τελετών για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Όταν πάμε στο Παρίσι, θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μια ευκαιρία και θα πραγματοποιήσουμε μια διμερή συνάντηση», είπε ο Ερντογάν.
Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε το ζήτημα της δολοφονίας του Κασόγκι στησυνάντησή του με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο μέγαρο των Ηλυσίων. Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε βάτος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλύψει στο παρελθόν τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που φέρεται ως ηθικός αυτουργός. Ο τελευταίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκό οίκο μία εβδομάδα μετά την «εξαφάνισή» του 59χρονου φέρεται να παρότρυνε την Ουάσινγκτον να διατηρήσει τη συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία και να είπε ότι θεωρούσε τον Κασόγκι «επικίνδυνο ισλαμιστή».Οι Σαουδάραβες αμφισβήτησαν ότι ο πρίγκιπας προχώρησε σε αυτόν τον χαρακτηρισμό.