Η Ευρωπαϊκή Ένωση την προηγούμενη δεκαετία επέλεξε να παίξει το ρόλο του «πιονιέρου», στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής. Υιοθέτησε ήδη από το 2005 το περίφημο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Ρύπων και μετέτρεψε το CO2 σε χρηματοοικονομικό προϊόν, η τιμή του οποίου βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.
Στόχος του μηχανισμού αυτού ήταν η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (αρχικά του CO2 και εν συνεχεία και άλλων ρύπων) και η ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην υλοποίηση καινοτόμων επενδύσεων για τον περιορισμό των εκπομπών και τον έλεγχο του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Σήμερα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του μηχανισμού και υπό συνθήκες ύφεσης, οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν καταρρεύσει και η Ευρώπη αναζητεί τρόπους να συνεχίσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής ελπίζοντας στην ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής καινοτομίας.
Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το «πάγωμα» του πλειστηριασμού ορισμένων δικαιωμάτων εκπομπής CO2 με στόχο η τεχνητή έλλειψη που θα δημιουργηθεί να αυξήσει την τιμή τους στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης επιδιώκεται παράλληλα η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων προκειμένου να επενδύουν σε καινοτόμα έργα χαμηλής εκπομπής άνθρακα. Πρόκειται για πρόταση της Κομισιόν η οποία είχε απορριφθεί οριακά τον περασμένο Ιούνιο από το Κοινοβούλιο το οποίο την ενέκρινε τελικώς σε νέα ψηφοφορία πριν από λίγες ημέρες.
Εμμένοντας στη συγκεκριμένη πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση διακινδυνεύει την περεταίρω αύξηση του ενεργειακού κόστους, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την περεταίρω μείωση της παραγωγικής βάσης της Ευρώπης λόγω της μεταφοράς των βιομηχανικών μονάδων σε τρίτες χώρες οι οποίες δεν έχουν υιοθετήσει ανάλογη πολιτική για το κλίμα.
Με άλλα λόγια διακινδυνεύει το σκάσιμο μιας ακόμη τοξικής φούσκας σε βάρος της οικονομίας της, χωρίς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να έχει κερδίσει σε καινοτόμες επενδύσεις όπως ήλπιζε. Είναι δυνατόν η εμμονή σε λάθος πολιτικές να οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα; Η ιστορία θα δείξει.