Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ δέχεται ότι οι παγκόσμιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις σημαίνουν ότι ίσως η εταιρία του θα πρέπει να πληρώσει περισσότερους φόρους σε διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει αύριο στη Γερμανία.
Οι διασυνοριακοί φορολογικοί κανόνες αναμένεται να σχεδιαστούν εκ νέου καθώς 137 κράτη προσπάθησαν να αποφύγουν έναν νέο εμπορικό πόλεμο όπου ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν τους δικούς τους εθνικούς φόρους για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
«Κατανοώ ότι υπάρχει απογοήτευση για το πώς φορολογούνται οι τεχνολογικές εταιρίες στην Ευρώπη. Και εμείς επιθυμούμε φορολογική μεταρρύθμιση και χαίρομαι που ο ΟΟΣΑ το εξετάζει αυτό», αναμένεται να πει ο Ζάκερμπεργκ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Θέλουμε η διαδικασία του ΟΟΣΑ να πετύχει προκειμένου να έχουμε μελλοντικά ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα. Και δεχόμαστε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως πρέπει να πληρώσουμε περισσότερους φόρους και να τους πληρώσουμε σε διαφορετικά μέρη βάσει ενός νέου πλαισίου», σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του.
Η Amazon, η Facebook και η Google θέτουν σε δοκιμασία τους υφιστάμενους κανόνες διότι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να διαπραγματευθούν νέους κανόνες για το πού θα πρέπει να πληρώνονται οι φόροι και ποιο ποσοστό των κερδών θα πρέπει να φορολογείται, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών ετοιμάζουν τους δικούς εθνικούς ‘ψηφιακούς’ φόρους εάν δεν υπάρξει ένας σημαντικός επανασχεδιασμός των κανόνων, παρά την απειλή της Ουάσινγκτον για δασμολογικά αντίποινα, η οποία θεωρεί ότι μια τέτοια επιβάρυνση κάνει διακρίσεις σε βάρος μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων.
Στα αποσπάσματα της ομιλίας του Ζάκεμπεργκ δεν περιλαμβάνονται άλλες λεπτομέρειες για τους φορολογικούς συντελεστές. Η Facebook υποστηρίζει ότι πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν και ότι αυτοί διαμορφώνονται κατά μέσο όρο πάνω από το 20% τα τελευταία πέντε χρόνια. Στη Βρετανία, η Facebook κατέβαλε μόλις 28,5 εκατ. λίρες (37,2 εκατ. δολάρια) σε εταιρικό φόρο το 2018, παρότι είχε ποσό ρεκόρ 1,65 δισεκ. λιρών σε πωλήσεις στη βρετανική αγορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.
Οι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη φορολογική πολιτική έχουν περιθώριο μόνο μερικών μηνών έως την προθεσμία στις αρχές Ιουλίου, που έχουν οι ίδιοι θέσει, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις περίπλοκες τεχνικές παραμέτρους. Στόχος τους είναι να πετύχουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία έως τα τέλη του 2020.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ