Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Ζωή καλεί Στουρνάρα να δώσει εξηγήσεις για Siemens

Την ακρόαση του Γιάννη Στουρνάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Siemens πρόκειται να ζητήσει η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την γερμανική εταιρεία, τον οποίο εκείνος υπέγραψε και που αμφισβητείται από την πρόεδρο της Βουλής.

Στην συνεδρίαση, στην οποία οι βουλευτές απευθύνουν ερωτήσεις προς τον πρώην πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, Σήφη Βαλυράκη, η κυρία Κωνσταντοπούλου, αφού ανέφερε ότι αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτού του συμβιβασμού, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Στουρνάρας, «που τον υπέγραψε εκπρόθεσμα, τον Αύγουστο του 2012» διότι -όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής- «σε μια τόσο δεινή θέση για την χώρα δεν νομίζω ότι έχει κανείς την εξουσία να παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις».

Η πρόεδρος της Βουλής απεύθυνε προς τον κ. Βαλυράκη το ερώτημα για το πώς οδηγηθήκαμε από το πόρισμα της Εξεταστικής, που μιλά για μίνιμουμ ζημίας 2 δισ., σε έναν συμβιβασμό επονείδιστο και επιζήμιο για το Δημόσιο, το οποίο «παραιτείται από κάθε άλλη αξίωση και παρέχει μάλιστα το πολύτιμο πιστοποιητικό χρηστής λειτουργίας και διαφάνειας στην Siemens, όταν θα μπορούσε να πιέσει με αυτό την εταιρεία και να δώσει στοιχεία αλλά και να αποζημιώσει».

Όπως είπε από την πλευρά του ο κ. Βαλυράκης, ακόμη κι αν το Δημόσιο είχε την πρόθεση να συμβιβαστεί, η εκτελεστική εξουσία και η δικαστική εξουσία όφειλε να αξιοποιήσει το πόρισμα και πρόσθεσε πως με στοιχεία, όπως δωροδοκίες και κακουργηματικές πράξεις, υπήρξε έδαφος για να διεκδικήσει αποζημιώσεις το Δημόσιο και να επιβληθούν τα κατά τον νόμο πρόστιμα.

«Η Εξεταστική τερμάτισε το έργο της. Οι υπόλοιποι δεν έκαναν τίποτα» ανέφερε ο κ. Βαλυράκης, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε πλην των αποζημιώσεων να υπάρξει και η ηθική αποζημίωση, που δεν είναι άλλη από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Το ερώτημα είναι γιατί υπάρχει αυτό το θεσμικό κενό στην Ελλάδα, που επιτρέπει να δημιουργούνται σκάνδαλα» σημείωσε ο κ. Βαλυράκης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων