Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Η έλλειψη μελισσών απειλεί τα φυτά

Ο μικρός αριθμός μελισσών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν φτάνει για να επικονιάσουν τα φυτά, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Το πρόβλημα αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην επέκταση των φυτικών βιοκαυσίμων, τα οποία έχουν αυξήσει τη ζήτηση για περισσότερες «ενεργειακές καλλιέργειες» και, κατά συνέπεια, για περισσότερες μέλισσες.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τομ Μπριζ του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, επισημαίνουν ότι σε ορισμένες χώρες παρατηρείται μια κάμψη στον αριθμό των μελισσών λόγω της χρήσης εντομοκτόνων καθώς και διαφόρων ασθενειών. Σε 41 ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι οι αποικίες των μελισσών αυξήθηκαν κατά 7% στο διάστημα 2005- 2010.

Την ίδια περίοδο, ωστόσο, αυξήθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο η συνολική έκταση στην Ευρώπη, που αφορά ενεργειακές καλλιέργειες ειδικά για βιοκαύσιμα, όπως για παράδειγμα της ελαιοκράμβης.

HTML tutorial

Ο Τομ Μπριζ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα, όπου, όπως είπε, «ενώ το 2005 υπήρχαν μόνο λίγες εκατοντάδες εκτάρια ελαιοκράμβης, έκτοτε οι σχετικές καλλιέργειες έχουν σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη λόγω των σχετικών επιδοτήσεων για βιοκαύσιμα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το έλλειμμα στο ισοζύγιο των μελισσών διαχρονικά αυξάνεται και σήμερα στην Ευρώπη εκτιμάται ότι λείπουν 13,4 εκατ. αποικίες μελισσών ή περίπου επτά δισεκατομμύρια μέλισσες. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται ως ένα βαθμό από άλλα έντομα που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες επικονίασης των φυτών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων