Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Η αποκάλυψη της «τσόντας» των 4,4 δις

Ενώ όλα δείχνουν πως η «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, το οικονομικό επιτελείο ανακάλυψε την «τσόντα» για να κλείσει το κενό 4,4 δις ευρώ για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, πρόκειται για ομόλογα που είχαν δοθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το 2009, με τον νόμο Αλογοσκούφη, τα οποία λήγουν το 2014. Το σχέδιο είναι αντί να εξοφληθούν, να αντικατασταθούν με νέα ομόλογα, εφόσον το δεχθούν Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν αυτό περάσει, τότε μπορεί να παραπεμφθεί για τον Μάιο το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης της Ελλάδας (κάλυψη κενού 2015-2016) και να αντιμετωπισθεί ως πακέτο, μαζί με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα δημοσιονομικά μέτρα. Οι οριστικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο θα ληφθούν μετά τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, προχωρούν καθώς έρχεται στην Αθήνα, την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

Αν ο λαγός που βγήκε από το καπέλο δεν περάσει, τότε πάμε σε μείζον πρόβλημα, ή ακόμη και σε μέτρα που δεν αντέχει η κυβέρνηση. Γι΄ αυτό ο Σαμαράς φέρεται να είπε στη Λαγκάρντ, αν θέλετε μέτρα πάρτε και τον Τσίπρα μαζί. Σε κάθε περίπτωση, ο λαγός έπρεπε να έχει βγει από το καλοκαίρι και να μην φθάσουμε στο παρά ένα του προϋπολογισμού να είμαστε στα τέσσερα. Αν μεν το φύλαγαν για εναλλακτική έχει καλώς, αν ανακάλυψαν την «άσπρη τρύπα» τώρα, απλώς τεκμηριώνεται για πολλοστή φορά ότι οι άνθρωποι δεν ελέγχουν το μαγαζί και αυτοσχεδιάζουν…

Σίγουρα, η εξέλιξη θα κρίνει και τη «βιωσιμότητα» του Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίον θέλουν να ακυρώσουν καραμανλικοί και πασόκοι και τον υπερασπίζεται μόνο ο Άδωνης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων