Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Δαμασκός δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να κατασκευάζει χημικά

H Συρία κατέστρεψε όλο τον εξοπλισμό για την παραγωγή και μίξη χημικών όπλων, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW), που επιβλέπει την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Δαμασκός δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να κατασκευάζει χημικά όπλα, αν και πρέπει να καταστρέψει τα υπάρχοντα όπλα, συμπεριλαμβανομένων μιας τεράστιας ποσότητας νευροτοξικών παραγόντων.

Ο οργανισμός είχε δώσει προθεσμία στη Συρία έως την 1η Νοεμβρίου για να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. Οι επιθεωρητές μετέβησαν στην Συρία μετά από κατηγορίες για χρήση χημικών από την κυβέρνηση σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πολίτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε: «Ενώ το δύσκολο έργο του OPCW έκανε ένα πρώτο βήμα ορόσημο, δεν ανακουφίζει ιδιαίτερα το λαό της Συρίας. Το καθεστώς Άσαντ συνεχίζει να χρησιμοποιεί όπλα, έχοντας χιλιάδες νεκρούς κάθε μήνα. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται όλο και πιο έντονη».

Επόμενη προθεσμία του χρονοδιαγράμματος είναι η 15η Νοεμβρίου για την κατάρτιση λεπτομερούς σχεδίου – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου και του χώρου – της καταστροφής των αποθεμάτων. Πρέπει να εξουδετερωθούν πάνω από 1.000 τόνοι νευροτοξικών παραγόντων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων