Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Η ΔΕΗ «βάζει» πόδι στην Τουρκία

«Άνοιγμα» στην αγορά της Τουρκίας κάνει η ΔΕΗ, ιδρύοντας θυγατρική με έδρα τη γειτονική χώρα και αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα θυγατρική με μετοχικό κεφάλαιο 2.000.000 Τουρκικές λίρες (περίπου 686.000 ευρώ) ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ και βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας.Η ίδρυση της εταιρίας, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της ΔΕΗ, για είσοδο σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα αλλά και νέα πεδία δράσης.

Το στίγμα των επιλογών της ΔΕΗ έχει δώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες παρουσίες του, χαρακτηρίζει «στρατηγικό» το άνοιγμα της εταιρείας όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά συνολικά στα Βαλκάνια. Η ιδιαιτερότητα του ανοίγματος στη γειτονική χώρα, έγκειται στο γεγονός ότι η PPC Turkey θα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, σε αντίθεση με τα άλλα ανοίγματα της εταιρείας σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή το Κόσοβο, όπου έχει επιλεγεί η λύση των joint ventures με άλλους εταίρους, όπως την αμερικανική Blackstone ή την ελβετική Alpiq.

Όσον αφορά το timing, για το άνοιγμα στη γειτονική χώρα, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό, αφού η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης, παρουσιάζει πλεόνασμα παραγωγικής ισχύος, ενώ η ΔΕΗ δέχεται πιέσεις από ιδιωτικές εταιρίες που θα επιδιώξουν να της αποσπάσουν μερίδια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων