Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Η ΔΕΗ μας συμβουλεύει: Πώς να πληρώνετε λιγότερα σε ρεύμα

Οι συμβουλές που ακολουθούν για το «ξεφούσκωμα» του λογαριασμού του ρεύματος, έχουν τη δική τους αξία. Αφενός διότι έρχονται σε μια χρονική στιγμή νέων ανατιμήσεων. Από 1η Απριλίου, αντιμετωπίζουμε το αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ κι όσο περισσότερο ρεύμα καταναλώνουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική επιβάρυνση.

Από την άλλη, έχει σημασία η προέλευση των συμβουλών: αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ και αποτελούν προϊόν συνεργασίας με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θα σκεφτείτε: γιατί να ακολουθήσουμε τις συμβουλές της εταιρείας που κερδίζει από την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος; Κι όμως ακόμη και η ΔΕΗ, κατανάλωση θέλει όχι υπερκατανάλωση. Στο κάτω-κάτω, η υπερκατανάλωση οδηγεί σε ανείσπρακτους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί μόνο βάρος είναι για οποιαδήποτε επιχείρηση. Οι 13 συμβουλές που συμβάλλουν στο ξεφούσκωμα του λογαριασμού, έχουν ως εξής:

Κλιματιστικό: Επιλέξτε κλιματιστική μονάδα υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++ ) και τεχνολογίας inverter. Η αντικατάσταση κλιματιστικής μονάδας ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 21% στη ψύξη και της τάξεως του 32% στη θέρμανση.

Τοπική Θέρμανση: Για την κάλυψη τοπικών αναγκών θέρμανσης, προτιμήστε τις σύγχρονες κλιματιστικές μονάδες τεχνολογίας inverter, που για το ίδιο αποτέλεσμα καταναλώνουν τρείς φορές, τουλάχιστον, λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με τις ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές (θερμοπομποί υπέρυθρης ακτινοβολίας, ηλεκτρικά σώματα, αερόθερμα κλπ).

Κεντρική Θέρμανση: Αποφεύγετε να καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Αν διαθέτετε αυτόνομη θέρμανση αποφεύγετε να ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20oC. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια και χρήματα.

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής: Μειώστε την φωτεινότητα της οθόνης, γιατί η οθόνη καταναλώνει αρκετή ενέργεια και η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση. Οι φορητοί υπολογιστές λειτουργούν οικονομικότερα, συγκριτικά με τους υπολογιστές γραφείου. Μην αφήνετε την μπαταρία του φορητού υπολογιστή αχρησιμοποίητη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κουφώματα: Μονώστε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα, κλείνετε τις κουρτίνες και, κατά τις νυχτερινές ώρες, και τα παντζούρια, για να περιορίσετε τις θερμικές απώλειες Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια τις χειμωνιάτικες μέρες για να θερμάνετε την κατοικία σας, αφήνοντας τον ήλιο να εισέρχεται από τα νότια παράθυρα.

Φωτισμός: Επιλέγετε λαμπτήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α, Α+ ή Α++). H αντικατάσταση λαμπτήρα ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 70%.

Τηλεόραση και λοιπές Ηλεκτρονικές Συσκευές: Επιλέξτε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+), όπου εφαρμόζεται η ενεργειακή σήμανση. Η αντικατάσταση τηλεόρασης ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 46%

Ηλεκτρική Κουζίνα: Επιλέξτε ηλεκτρική κουζίνα με φούρνο ενεργειακής κατηγορίας Α. H αντικατάσταση ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας ενεργειακής κατηγορίας C, με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 27%.

Πλυντήριο Πιάτων: Επιλέξτε πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). Η αντικατάσταση πλυντηρίου πιάτων ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 21%.

Ψυγείο: Επιλέξτε ψυγείο υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). Η αντικατάσταση ψυγείου ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 41%. Τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από θερμαντικό σώμα, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση της ηλεκτρικής του ενέργειας μέχρι και 30%.

Ηλεκτρικές Μικροσυσκευές: Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες. Προτιμήστε το φούρνο μικροκυμάτων από το φούρνο της κουζίνας για ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού, γιατί εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια. Μην αφήνετε αναμμένες τις συσκευές όταν δεν τις χρειάζεστε.

Πλυντήριο Ρούχων: Επιλέξτε πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). H αντικατάσταση πλυντηρίου ρούχων ενεργειακής κατηγορίας Β, με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 23%.

Ηλεκτρικός Θερμοσίφωνας: Επιλέξτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα κατάλληλης χωρητικότητας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ζεστού νερού στους 40 – 50οC.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων