Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Η δημοκρατία έγινε “βαρίδι” για την “οικονομία”;

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Η κυβέρνηση απαρτίζεται από το δεύτερο και τέταρτο κόμμα, αλλά εξακολουθεί να κυβερνά “αδιατάρακτα”. Η κυβέρνηση νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή πολυνομοσχέδια και μνημόνια εκατοντάδων σελίδων και τα ψηφίζει με fast track διαδικασίες και με το “πιστόλι στον κρόταφο” των βουλευτών. Τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση διαγράφουν αυθωρεί και παραχρήμα όποιον βουλευτή δεν ψηφίσει έστω και άρθρο νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης πήγαν τις εκλογές με υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα ταμιακού χαρακτήρα μέτρα (παρά μόνον “διαρθρωτικά”) και ότι τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά πριν τελειώσει καλά η καταμέτρηση των ψήφων, βλέπει το φως της δημοσιότητας το αδημοσίευτο προεκλογικά μνημόνιο (MEFP) που υπέγραψε η κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει: κατάργηση εκπτώσεων σε δαπάνες, νέο μισθολόγιο, αλλαγή μη μισθολογικών δαπανών, πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέο ασφαλιστικό, νέες παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα, ψωμί… Όλα αυτά, από Οκτώβριο, ενώ πριν θα ξεκινήσει η υλοποίηση μέτρων όπως κατάργηση φόρων – τελών υπέρ τρίτων και επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο, ώστε να απαλειφθούν οι εξαιρέσεις από τις διατάξεις του.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά Σόιμπλε, Κομισιόν, ΔΝΤ, Ντάισελμπλουμ μιλούν με “μια φωνή” για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και νέο μνημόνιο.

Πώς αλλιώς αποκαλούνται όλα αυτά, παρά ευθεία, “καραμπινάτη” (προ)εκλογική απάτη; Κι ύστερα, ήρθε το απόγειο: ξαφνικό κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής και έναρξη των Θερινών τμημάτων σε 15 ημέρες. Έτσι, κρίσιμης σημασίας νομοσχέδια θα περάσουν από τα Θερινά τμήματα με ειδικές συνθέσεις, κρίσιμες υποθέσεις όπως αυτές του μνημονίου και των υποβρυχίων παραγράφονται, ενώ όλες οι συζητήσεις άρσης ασυλίας μετατίθενται για τον Οκτώβριο (μεταξύ αυτών και η “υπόθεση Μπαλτάκου – Κασιδιάρη”, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα…)!

Είναι πασιφανές: στη χώρα που γεννήθηκε, η δημοκρατία θεωρείται πλέον “βαρίδι”. Μήπως, όπως και στην αρχαία Αθήνα, είμαστε στο στάδιο της μετάβασης από τη δημοκρατία στην τυρανία. Αν αυτή είναι η τάση, τότε η ακροδεξιά και ο φασισμός είναι η “φυσική” διάδοχη κατάσταση. Οπότε ας μην παριστάνουν ότι εκπλήσσονται για το από πού ξεπήδησαν αυτά τα τέρατα, αυτοί που ομνύοντας στους οικονομικούς καταναγκασμούς κατήντησαν τη δημοκρατία “ένα πουκάμισο αδειανό”…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων