Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Η δημοκρατία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ…

(Κατα)γράφει η νομικός Φιλοθέη Βαρσαμή

Η δημοκρατία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μετέρχεται των μέσων που προσιδιάζουν στη φύση των αντιπάλων και πολεμίων της για να προστατευτεί από τους αντίπαλους και τους πολέμιούς της. Όταν το κάνει ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να στήνει σκευωρίες, να παρανομεί, να παραγγέλλει τηλεφωνικώς και όχι νομοτύπως ποινικές διώξεις. Όταν το κάνει ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να παρεμβαίνειι στο έργο της δικαιοσύνης αποπροσανατολίζοντάς την ή επιδιώκοντας παρά την κρίση και τη συνείδηση του δικαστή συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όταν το κάνει ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να λειτουργεί με χαλκεία, δικαστικούς ρεπόρτερ με λειτουργίες ανώτατου ακυρωτικού και μονταζιέρες. Όταν το κάνει ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να επινοεί αποδιοπομπαίους τράγους επειδή την εξέθεσαν (Μπαλτάκος), αντί να απαιτεί τη θέση σε διαθεσιμότητα (για να μην πω την παραίτηση μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης) των προσώπων που ο ίδιος, με την ιδιότητα και την προνομιακή πληροφόρησή ως του γγ κυβερνητικού εταίρου, “έδωσε”. Όταν το κάνει ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να βλέπει σκέτη “παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών από πλευράς Κασιδιάρη” σε ένα βίντεο που βρίθει αποκαλύψεων για πιθανότατες εξωθεσμικές, παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει αδιαμφισβήτητα επικίνδυνους πολιτικούς της αντιπάλους. Όταν το κάνει, ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να βλέπει μία πιθανή (πιθανότατη) αλήθεια και αντί να την αντιμετωπίζει κατάματα να ψάχνει αν την παίρνει και προλαβαίνει να την κρύψει κάτω από το χαλί. Όταν το κάνει ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία έχει στο πλευρό της το σύνταγμα και το νόμο, εντός αυτών ενεργεί και αυτούς εφαρμόζει. Η δημοκρατία σέβεται τη δικαιοσύνη, αξιοποιεί τους θεσμούς, ομνύει στον Μοντεσκιέ και τη διάκριση εξουσιών, ξεχειλίζει διαφωτισμό. Η δημοκρατία παραδέχεται τα λάθη της, αναλαμβάνει την ευθύνη τους, σέβεται τις διαδικασίες, τους πολίτες της, τον εαυτό της.

Αλλιώς, ΔΕΝ είναι δημοκρατία: ΕΙΝΑΙ σαμαρική ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων