Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Η δύσκολη αποκρατικοποίηση

Σε περίπου 900 εκ ευρώ υπολογίζεται η αξία, του υπό αποκρατικοποίηση Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή έως τον Ιούνιο και μάλιστα προβλέπεται ότι η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, ή τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Με βάση την αποτίμηση τα έσοδα από την πώληση του 66% ΑΔΜΗΕ, που είναι εταιρία κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ και έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπολογίζονται σε περίπου 600 εκ ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα εισπραχθούν από τη ΔΕΗ η οποία μάλιστα σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει κατά το ήμισυ για την μείωση του δανεισμού τους. Το υπόλοιπο ποσό χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ και για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης.

Παρά τους όποιους σχεδιασμούς όμως, η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν προδιαγράφεται ως μια εύκολη υπόθεση τόσο λόγω των νομικών εμπλοκών που υπάρχουν, όσο και λόγω πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων που πρέπει να θεωρούνται βέβαιες.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τα νομικά εμπόδια της ιδιωτικοποίησης, με δυο νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται εύκολα.

Όσο δε για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, φαίνεται ότι θα επιδιώξει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο το θέμα, ελπίζοντας στη διαμόρφωση συνθηκών ανάλογων με αυτές της ΕΡΤ και μάλιστα πολύ κρισιμότερες αφού από το ΑΔΜΗΕ εξαρτάται η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

Όλα πάντως εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσουν τα συνδικάτα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img