Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να θέσουν πλαφόν το 15% του ΑΕΠ για την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας, για μια μακροχρόνια περίοδο, στο πλαίσιο της υπόσχεσής τους για ελάφρυνση του χρέους που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Όπως αναφέρουν Τα Νέα στην ηλεκτρονική τους ιστοσελίδα.
Η σύνδεση των πληρωμών χρέους με τα επίπεδα του ΑΕΠ σημαίνει πρακτικά ότι θα μειώνονται οι δαπάνες της χώρας για το χρέος αν η ύφεση βαθαίνει και θα αυξάνονται όταν η οικονομία βελτιώνεται.
Μία πιο προωθημένη πρόταση στην ίδια ωστόσο λογική, ήταν εκείνη της ρήτρας ανάπτυξης για το χρέος, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Βέβαια δεν προτείνει κάτι τέτοιο σήμερα, ωστόσο αποτελεί την ίδια λογική.
«Είναι ευρύτερα αποδεκτό τώρα. Υπάρχει συναίνεση τώρα ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να προχωρήσουμε», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί ωστόσο μόνο αν η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που θα κάνει η Ελλάδα τους επόμενους δύο μήνες δείξει ότι η Αθήνα εφαρμόζει τις αλλαγές που έχουν ζητήσει οι πιστωτές της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούσε προηγουμένως ότι το χρέος μίας χώρας είναι βιώσιμο, εάν ήταν μικρότερο από το 120% του ΑΕΠ. «Για την Ελλάδα, ωστόσο, αυτός δεν έχει νόημα, καθώς δεν αντανακλά τις περιόδους χάριτος, τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τις μακρές περιόδους αποπληρωμής, που κρατούν πολύ χαμηλά το κόστος του χρέους – χαμηλότερα απ’ ό,τι για παράδειγμα στη Γερμανία», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Για τον λόγο αυτό, η νέα μέθοδος για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους είναι να εξετάζεται το κόστος εξυπηρέτησής του ως ποσοστό του ΑΕΠ και αυτό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15%», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
Αυτή τη στιγμή το κόστος εξυπηρέτησης δεν ξεπερνά το 11% για το 2015. Τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί κι άλλο. Ωστόσο μετά τις περιόδους λήξης των δανείων της Ευρωζώνης το 2023 θα αυξανόταν σημαντικά.
Αν όμως αυτή την εξαιρετική χάρη την δούμε με ένα μάτι πιο καχύποπτο, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι πρακτικά για την Ελλάδα αλλάζει ο Ευρωπαικός κανονισμός που θεωρεί μη βιώσιμο ένα χρέος μεγαλύτερο από το 120% του ΑΕΠ, αφού τα χρόνια του μνημονίου η ονομαστική του αξία έχει εκτιναχτεί στα ύψη. Αυτό λοιπόν που έρχεται ως θετικό νέο από την ΕΕ, είναι μάλλον ένα μέτρο που θα συνεχίσει να επιτρέπει τον υπερδανεισμό μας.