Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Η «εκδίκηση» του Σεφερλή

Με τον Μάρκο Σεφερλή όλοι οι κινηματογραφικοί κριτικοί συμφώνησαν. Η πρώτη ταινία του, το «Χαλβάη 5-0», ήταν απαράδεκτη. Και μέχρι τώρα, περίπου 200.000 συμπολίτες μας τους αγνόησαν επιδεικτικά, πήγαν και είδαν το φιλμ και μια χαρά γέλασαν.

Είναι κακού επιπέδου το χιούμορ του Σεφερλή; Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν είναι καν χιούμορ –αυτό απαιτεί μια λεπτότητα που δεν χαρακτηρίζει ούτε τον «αστυνόμο Μπέκρα», ούτε όμως και τους Ελληνες εν γένει– είναι μια φάρσα, και μάλιστα χοντροκομμένη.

Αλλά αυτό –μια φάρσα και μια συρραφή από σκετς που ενδεχομένως να τα έχουμε δει και στις τηλεοπτικές μεταφορές των παραστάσεων του Σεφερλή στον ΑΝΤ1– δεν παύει να είναι αρκετό για πολύ κόσμο. Αν υποθέσουμε ότι οι κριτικοί είδαν όντως την ταινία του Σεφερλή στη δημοσιογραφική προβολή πριν τη «θάψουν», αν δεχτούμε δηλαδή ότι δεν αρκέστηκαν στο «κατατοπιστικό» τρέιλερ ή απλώς στη φήμη του δημιουργού, έκαναν ένα λάθος.

Εβγαλαν τον παράγοντα κοινό από το φιλμ. Για να κάνεις κριτική στον Σεφερλή, πρέπει να δεις το προϊόν του ολοκληρωμένο, με το κοινό του δηλαδή. Πρέπει να πας στα multiplex για να δεις γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι έκαναν ουρά για να δουν το «Χαλβάη 5-0» και δεν ήθελαν να δουν τίποτε άλλο –αν δεν είχε εισιτήρια, δεν διάλεγαν άλλο έργο, έφευγαν. Πρέπει να πας να δεις ποιοι είναι όλοι αυτοί. Ζουν ανάμεσά μας.

Ή μήπως εμείς ζούμε ανάμεσά τους; Ο Σεφερλής έχει ένα κοινό, το οποίοι οι κριτικοί επέλεξαν να αγνοήσουν. Το οποίο, τρεις εβδομάδες που προβάλλεται η ταινία, συνεχίζει να της δίνει την πρωτιά στο box office. Στο τρίτο του Σαββατοκύριακο το «Χαλβάη 5-0» έκοψε 20.546 εισιτήρια και άγγιξε τα 200.000. Τα «Παράσιτα» παίζονται 18 εβδομάδες και έφτασαν αισίως τις 105.000 εισιτήρια.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο Φεβρουάριος, μήνας Οσκαρικός, «ανήκει» κινηματογραφικά στον Σεφερλή, που παίρνει μια γλυκιά εκδίκηση, αν και δεν τον βλέπω να φτάνει το τρακοσάρι. Και μόνο, βέβαια, που το συζητάμε μοιάζει κατάντια. Ομως, δεν θυμάμαι σε ποια ταινία ήταν, αλλά σε μια στιγμή κάποιος λέει σε έναν απογοητευμένο σεφ: «Ξέρεις, μερικοί άνθρωποι απλώς θέλουν τα σπαγγέτι τους με κέτσαπ». Ας το αποδεχτούμε, λοιπόν, και ας προχωρήσουμε. Κάποιοι θέλουν το σινεμά τους με Σεφερλή και μάλιστα το πληρώνουν κιόλας…

Πηγή: Protagon.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων