Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Η ελληνική καρτερικότητα και το ευρωπαϊκό θρίλερ

Η αδυναμία κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των 32 δις ευρώ της ελληνικής επιμήκυνσης και η ασυμφωνία ΔΝΤ-Γερμανών για νέο δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους ώστε να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, παρέτειναν για μία ακόμη φορά την απόφαση για την εκταμίευση της περιβόητης δόσης. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ήταν απολύτως εν τάξει, το eurogroup ελπίζεται ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα σε Τρίτη συνεδρίαση για ότι δεν μπόρεσε να αποφασίσει συνεδριάζοντας επί δώδεκα ώρες χτες.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με θέμα τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013 και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την επόμενη επταετία, το ελληνικό θέμα δεν θα συζητηθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντιθέτως, υπάρχει σενάριο που θέτει εκτός «συμφωνίας» τη Βρετανία.

Έτσι, από τη μια έχουμε την ελληνική καρτερικότητα και από την άλλη, μια Ευρώπη υποκριτική, συντηρητική, διστακτική που άγεται και φέρεται από πολιτικά συμφέροντα και από τη γερμανική βουλιμία να την μετατρέψει κατ΄εικόνα και ομοίωση. Η Ευρώπη είναι μπλοκαρισμένη για τους δώδεκα επόμενους μήνες, γεγονός που θα επιτείνει τα αρνητικά φαινόμενα στην ευρωπαϊκή οικονομία, και θα δυναμώσει τις υφεσιακές τάσεις και την απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία. Αν αυτό επαληθευτεί θα σημάνει αναστροφή του κλίματος γύρω από την κα Μέρκελ, λέει η απλή λογική. Το ευρωπαϊκό θρίλερ συνεχίζεται…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων