Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Η Ευρώπη ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο Brexit, ασαφείς οι δημοσκοπήσεις

Αμφίρροπη εμφανίζεται η έκβαση του δημοψήφισματος για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, Brexit, πριν την κάλπη της Πέμπτης, με τις δημοσκοπήσεις να αποκλίνουν μεταξύ τους.

Η Βρετανία περιμένει να μιλήσει την Πέμπτη και η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το πρωί της Παρασκευής για να μάθει εάν το μέλλον του Λονδίνου είναι εντός ή εκτός της ΕΕ.

Το κλίμα ανησυχίας στην υπόλοιπη ήπειρο είναι αισθητό: Μετά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είχε προειδοποιήσει με «ντόμινο» δημοψηφισμάτων, εάν επικρατούσε το Brexit, το Σάββατο στον ίδιο τόνο κινήθηκε και η Στοκχόλμη.

Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ μίλησε το Σάββατο επίσης για κίνδυνο ντόμινο, εκφράζοντας την ανησυχία της για «διάχυση που δυστυχώς θα γίνει αρκετά αισθητή».

Η Βάλστρομ ανέφερε μάλιστα πως το βρετανικό δημοψήφισμα θα έχει διαβρωτική επίδραση ανεξαρτήτως αποτελέσματος: Υποστηρίξε πως το μεν Brexit θα παρακινούσε και άλλους να εξετάσουν αποχώρηση, αλλά ακόμη και η παραμονή θα ήταν κίνητρο σε άλλες χώρες να επιδιώξουν «ειδική μεταχείριση».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img