Μόλις ένας στους 10 δημοσίους υπαλλήλους συμμετείχε στην τελευταία απεργία της ΑΔΕΔΥ της 12ης Μαρτίου με διεκδικητικό πλαίσιο ενάντια στις καταργήσεις οργανισμών και στη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Έθνος από τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς.
Στα ποσοστά της μικρής συμμετοχής καταγράφεται η αλλαγή της στάσης των εργαζομένων απέναντι στις κινητοποιήσεις που προκηρύσσουν τα συνδικάτα, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου μέχρι και το 2009 ήταν κατά πολύ υψηλότερα στο Δημόσιο.
Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει… κρίση και στις κινητοποιήσεις, με τους εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να γυρίζουν την πλάτη στις απεργίες κατά την περίοδο του Μνημονίου, είτε υπό τον φόβο του «μεροκάματου», είτε γιατί διαπιστώνουν ότι δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι οι απεργίες έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2010 και το 2011, τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου, η συμμετοχή των εργαζομένων είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Η «απεργία για την απεργία» αποτελεί πλέον τακτική παλαιότερων εποχών και τα συνδικάτα βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων αντίδρασης προκειμένου να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Έθνος από ένα δείγμα 56.762 υπαλλήλων από όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, που αντιστοιχεί στο 13% του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο, στην τελευταία απεργία συμμετείχαν μόλις 5.704 εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 10,05% των υπηρετούντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 600.000 υπαλλήλων εξαιρούνται οι 160.000 ένστολοι στην αστυνομία και στον στρατό που δεν συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.