Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Η κρυφή «βόμβα» των 40 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Ποιος καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου; Αν ετοιμάζεστε να απαντήσετε «η τρόικα», θα έχετε κάνει λάθος. Για την ακρίβεια, η τρόικα (δηλαδή οι δανειστές, δηλαδή το ΔΝΤ και οι χώρες-μέλη) καλύπτει ένα μέρος μόνο των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου. Ένα άλλο μέρος, και μάλιστα σημαντικό, καλύπτεται από έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. Το 2014 προβλέπεται ότι τα έντοκα που θα αναχρηματοδοτηθούν, θα ανέλθουν στο διόλου ευκαταφρόνητο ύψος των 14.831 εκατ. ευρώ – όσο και το 2013. Ο προϋπολογισμός όμως περιέχει μια «βόμβα», αφού προβλέπει ότι ο συνολικός δανεισμός από έντοκα θα ανέλθει σε 40 δισ. ευρώ! Με λίγα λόγια, κατ’ αρχάς διατηρείται το ύψος των εκδόσεων στα επίπεδα του 2013, αλλά το «πλαφόν» αυξάνεται μέχρι τα 40 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 25.169 εκατ. ευρώ!

Με την εξαίρεση του 2012, όταν αυξήθηκαν σε 18.237 εκατ. ευρώ, τα έντοκα παρέμειναν όλα αυτά τα χρόνια σε επίπεδα ελαφρώς μικρότερα των 15 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό σήμαινε ότι το ελληνικό Δημόσιο επιβαρυνόταν -και εξακολουθεί να επιβαρύνεται- με επιπλέον τόκους, αφού τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου έχουν ακριβό επιτόκιο, περί τα 4,5% (για διάρκειες 3 και 6 μηνών!). Μόνο για φέτος, θα πληρώσουμε 650 εκατ. ευρώ περίπου τόκους για τα έντοκα γραμμάτια. Και έτσι, ενώ τα υπόλοιπα, μακροπρόθεσμα δάνεια της τρόικας έχουν επιτόκιο κάτω από 2,5%, τα έντοκα γραμμάτια έχουν περίπου διπλάσιο επιτόκιο.

Αν το 2014 εξαντληθεί το πλαφόν των 40 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, τότε η επιβάρυνση από τόκους θα ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ!

Το ζήτημα όμως δεν εξαντλείται μόνο σε αυτό, αφού υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: Τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες – στις σχετικές δημοπρασίες δεν συμμετέχουν ξένες τράπεζες. Οι οποίες στη συνέχεια τα καταθέτουν σαν εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντλήσουν ισόποση ρευστότητα. Με τι επιτόκιο; Με το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης της ΕΚΤ, που λόγω του πολύ χαμηλού βασικού επιτοκίου του ευρώ, είναι πολύ χαμηλότερο από το 4,5% που πληρώνει στις τράπεζες το ελληνικό Δημόσιο. Έχει οι τράπεζες έχουν ένα εξασφαλισμένο επιτοκιακό κέρδος πάνω από 3% χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους! Πρόκειται για «χορηγία» του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες με τη συμπαιγνία της τρόικας!

Αυτή η διαφορά επιτοκίου, από τη μια φορτώνεται στις δαπάνες του προϋπολογισμού και άρα στο έλλειμμα και εν τέλει το χρέος, και από την άλλη επιτοκιακό μπόνους στις τράπεζες…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων