Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

“Η λύση του Κυπριακού είναι πολύ κοντά”

“Είμαστε πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού” δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα “Τουρκίγε”, λέγοντας ότι υπάρχει σημαντική αλλαγή στη συγκυρία για λύση.

“Πρώτα πρώτα η οικονομία της ελληνοκυπριακής πλευράς κατέρρευσε. Το δεύτερο είναι η ανεύρεση φυσικού αερίου και για να αξιοποιηθεί το αέριο είναι αναγκαία η λύση του Κυπριακού. Για να αποφέρει κέρδη, το φυσικό αέριο πρέπει να περάσει από την Τουρκία. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ είναι ακόμη περισσότερο, αλλά χρειάζεται λύση του Κυπριακού για να περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να πάει στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις πήραν νέα τροπή. Ίσως να συνέχιζαν οι διαπραγματεύσεις, αν δεν ίσχυαν αυτοί οι παράγοντες, αλλά δεν θα υπήρχε ελπίδα. Τότε ούτε και οι ΗΠΑ θα κινητοποιούνταν” είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Όπως μεταδίδει το “protothema.gr” ο κ. Ταλάτ είπε ότι, πριν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του το 2010, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήθελε να υπάρξει ταχύτατη πρόοδος και του ζητούσε να καταβάλει προσπάθειες γι΄ αυτό. “Από την αρχή η Τουρκία ήθελε λύση και ακόμη εξακολουθεί” είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Είπε ακόμα ότι το πιο μεγάλο εμπόδιο για τη λύση είναι ότι ο ένας ηγέτης δεν εμπιστεύεται τον άλλο.

“Ο Έρογλου δεν εμπιστεύεται τον Αναστασιάδη και ο Αναστασιάδης δεν εμπιστεύεται τον Έρογλου. Χρειάζονται ηγέτες που να πιστεύουν στη λύση” είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ερωτηθείς τί θα γίνει αν δεν υπάρξει λύση, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι άλλη επιλογή δεν υπάρχει. “Ή θα λυθεί ή θα λυθεί. Αν δεν λυθεί, το είδαμε αυτό και στο παρελθόν, δεν υπάρχει άλλη καλύτερη επιλογή για τους Τουρκοκύπριους. Αν περιμένουμε περισσότερο, θα ζημιωθούμε ακόμη περισσότερο. Όσο πιο γρήγορα διασφαλίσουμε τη λύση τόσο πιο ανώδυνη θα είναι”.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων