Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Μαριόν Κοτιγιάρ σε κλουβί

Πολλές προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ κλείστηκαν συμβολικά σε ένα κλουβί στο Παρίσι σε ένδειξη συμπαράστασης τους στους 30 ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρίνπις, οι οποίοι κρατούνται εδώ και δύο μήνες στη Ρωσία μετά την προσπάθειά τους να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην θάλασσα.

Η Κοτιγιάρ κρατούσε μάλιστα και ένα πλακάτ που έγραφε: «Είμαι υπέρμαχος του κλίματος».

Τη Γαλλίδα ηθοποιό διαδέχθηκαν οι πρώην υπουργοί Περιβάλλοντος Κορίν Λεπάζ, Σαντάλ Ζουανό και Ντελφίν Μπατό, όπως και ο τραγουδιστής Σανσεβερινό, ο κινηματογραφιστής Ζαν-Πολ Ζοντ και ο φωτορεπόρτερ Ρεζά.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το θάρρος να υπερασπίζονται τον πλανήτη μας, τον οποίο πραγματικά καταστρέφουμε. Οι κυρώσεις που αντιμετωπίζουν είναι τελείως παράλογες. Θα έπρεπε μάλλον να ευχαριστούμε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε η Κοτιγιάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και ο κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τους ακτιβιστές, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να πειστεί ο κ. Πούτιν και η κυβέρνησή του να τους αφήσουν ελεύθερους».

Τα 30 μέλη της Γκρίνπις που επέβαιναν σε πλοίο της Γκρίνπις, εκ των οποίων τα 26 δεν είναι Ρώσοι, κρατούνται από τον Σεπτέμβριο στην Ρωσία. Συνελήφθησαν στις 19 Σεπτεμβρίου από τις ρωσικές αρχές ενώ προσπαθούσαν να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην Θάλασσα Μπάρεντς προκειμένου να καταγγείλουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η δραστηριότητα για την Αρκτική.

Οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πειρατεία, για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, αλλά και για χουλιγκανισμό, για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 7 ετών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων