Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Η παγίδα με τα μπλοκάκια στον ΟΑΕΕ

Εργάζεστε ως μισθωτοί και θεωρείστε «νέοι ασφαλισμένοι» επειδή ασφαλιστήκατε για πρώτη φορά μετά το 1993; Συμπληρώνετε το εισόδημα σας ασκώντας ταυτόχρονα και κάποιο ελεύθερο επάγγελμα ή κόβοντας κάποιο δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι);

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ): αν εντοπίσει ότι σας λείπει έστω και ένα ένσημο του ΙΚΑ- και θα το εντοπίσει, καθώς ανά 6 μήνες θα σας καλεί για έλεγχο – όχι μόνο θα σας υποχρεώσει να ασφαλιστείτε στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων πληρώνοντας τουλάχιστον 230 ευρώ τον μήνα θα σας καταλογίσει αναδρομικά εισφορές για τουλάχιστον έξι μήνες.

Στην παγίδα της αναδρομικής επιβάρυνσης είναι πολύ εύκολο να πέσει κάποιος, καθώς για να του λείψει ένα ένσημο και να βρεθεί μπλεγμένος με τον πρώην ΤΕΒΕ, αρκεί η συμμετοχή σε μια 24ωρη απεργία ή ένα λάθος του εργοδότη.

Το θέμα έχει πολιτική διάσταση αλλά και οικονομική ,καθώς η ενεργοποίηση της εγκυκλίοπυ ουσιαστικά τιμωρεί όποιον μισθωτό με παράλληλη απασχόληση συμμετέχει σε απεργία. Και αυτό διότι αργά ή γρήγορα οι μισθωτοί θα υποχρεωθούν είτε να διακόψουν το ατομικό επαγγέλμα είτε να στραφούν κατά του ΙΚΑ ζητώντας πίσω τις ασφαλιστικές εισφορές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων