Έναντι δύο εκατ. ευρώ ανέλαβε τη μελέτη για την εφαρμογή του μέτρου. Του Γιώργου Κατερίνη
Ξέρετε πόσα θα εισπράξει η Παγκόσμια Τράπεζα για τη μελέτη που της έχει ανατεθεί και αφορά την εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος; Δύο εκατομμύρια ευρώ. Ναι, σωστά διαβάσατε. Κι ενώ ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι και δυόμισι εκατομμύρια φτωχοί περιμένουν κάποια ανακούφιση, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη εισπράξει μεγάλο μέρος της αμοιβής της και όπως μαθαίνουμε προβληματίζεται αν τα μέτρα πρέπει να έχουν γεωγραφικά, εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, το υπουργείο έχει υπογράψει σύμβαση με το διεθνή πιστωτικό φορέα για να μας παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ως προς την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος εισοδηματικών ενισχύσεων. Ήδη ο κ. Βρούτσης έχει καταβάλει την πρώτη δόση των 400.000 ευρώ και αναμένεται η μελέτη. Κι ενώ η τράπεζα έχει ήδη εισπράξει το… χρήμα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παραμένει άγνωστο πότε και πώς θα καταβληθεί. Το σκάνδαλο είναι ακόμη μεγαλύτερο αν συγκρίνουμε το ύψος της αμοιβής για την παραπάνω σύμβαση με το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό για το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι οι συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας κοστολογούνται με το 10% του συνολικού προγράμματος.
Δεν είναι, ασφαλώς, η μόνη περίπτωση που οι γνωστοί τοκογλυφικοί οργανισμοί επωφελούνται από τη δεινή θέση στην οποία έχουν φέρει τη χώρα μας. Θυμίζουμε τη γνωστή «εργαλειοθήκη» που μας παρουσίασε ο ΟΟΣΑ, για την οποία αμείφθηκε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ δίνοντας, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, υπεργολαβία τη δουλειά στο ΙΟΒΕ.
Και το… χαρτζιλίκι των ημετέρων
Μέσα στο χορό αυτό των εκατομμυρίων φαίνεται όμως ότι εξοικονομούνται και κάποια… ψίχουλα για να βολευτούν οι ημέτεροι. Έτσι, με απευθείας ανάθεση οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ανέθεσαν σε έναν κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου την εκπόνηση εμπειρογνωμοσύνης για το πώς εφαρμόζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Σύνολο αμοιβής γι’ αυτή τη μελέτη 15.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
Τελικά η διαχείριση της φτώχειας αποδεικνύεται πολύ επικερδής επιχείρηση για κάποιους. Με τις υπηρεσίες του Δημοσίου να απαξιώνονται και να καταστρέφονται, ο δρόμος για το ξεκοκάλισμα του δημόσιου χρήματος είναι ορθάνοιχτος. Ακόμα και τα κονδύλια κατά της φτώχειας γίνονται βορά στα χέρια κερδοσκόπων.