Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Η πλαστική σακούλα στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση προς τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσουν τη χρήση των πλαστικών σακουλών μιας χρήσης έως και κατά 80%, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο πάνω από 700 χιλιάδες τόνοι, δηλαδή πάνω από 8 δις σακούλες, καταλήγουν στα σκουπίδια, μολύνοντας εδάφη και θάλασσες και σκοτώνοντας την πανίδα.

Κάθε Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί σχεδόν 200 πλαστικές σακούλες το χρόνο και 9 στις 10 φορές τις πετάει μετά από κάθε χρήση, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

«Οι πλαστικές σακούλες είναι το σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας μας. Φτιάχνονται από υλικό που αντέχει για εκατοντάδες χρόνια, αλλά τις χρησιμοποιούμε μόνο για λίγα λεπτά», δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος Γιάνεζ Πότοτσνικ.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι κάθε κράτος μέλος θα επιλέξει από μόνο του τον τρόπο που θα απαλλαγεί από τις πλαστικές σακούλες, χωρίς να θέτει χρονοδιάγραμμα. Η ίδια προτείνει τρεις τρόπους: την εισαγωγή επιπλέον χρέωσης, τον καθορισμό εθνικών στόχων μείωσης της χρήσης ή την πλήρη απαγόρευσή τους.

Στην Ιρλανδία, η χρήση της πλαστικής σακούλας μειώθηκε κατά 95% με την εισαγωγή φόρου. Σημαντική μείωση καταγράφηκε ακόμη στη Φινλανδία και τη Δανία.

Ωστόσο, μόνο 12 από τα 28 κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει μέτρα για περιορισμό των απορριμμάτων από πλαστικές σακούλες.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ευρωβουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας την ανάγκη δεσμευτικών μέτρων για την επίτευξη του στόχου.

«Αν και τα κράτη μέλη πρέπει να μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης – είτε μέσω απαγορεύσεων είτε μέσω φόρου – θα έπρεπε να υπάρχουν υποχρεωτικοί στόχοι, διαφορετικά οι μόνοι που θα λάβουν μέτρα θα είναι αυτοί που επιθυμούν κάτι τέτοιο», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαργκρέτε Άουκεν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων