Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Η πολιτική επιλογή οφείλει να μην είναι τυχαία

Γράφει ο Γιώργος Σαρηγιάννης*

Είναι δύσκολο να μιλήσεις για την πολιτική με απλό λόγο. Από τη μια μπορείς να το τολμήσεις γιατί η πολιτική πραγματεύεται με καθημερινά ζητήματα. Από την άλλη είναι επικίνδυνο να δώσεις απλές ερμηνείες σε πολύπλοκα προβλήματα με δαιδαλώδεις ερμηνείες. Σε αυτή τη διττή επιλογή να ερμηνεύσεις την πολιτική και να αποφασίσεις περί αυτής – σε ότι σε αφορά – γεννήθηκε και επιβιώνει μια σημαντική και κατά την άποψη μου, άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα.

Η πολιτική αποτελεί τέχνη, πρακτική, είναι ταλέντο, κληρονομικό χάρισμα, είναι κίνητρο, ανάγκη, ιδεολογία, στάση, φιλοδοξία, διέξοδος, είναι πολλά που δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το σημείο στο οποίο η πολιτική επιτρέπει, διασφαλίζει, διευκολύνει και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωή μας, προστατεύει το περιβάλλον και διατηρεί εθνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά σε τοπική και εθνική διάσταση.

Αν και η ερμηνεία είναι απλή, ευανάγνωστη και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αποτελεί συνάμα μια πολύ σοβαρή, βαθειά, ιδιαίτερη και σημαντική επιλογή. Μια επιλογή που χρήζει προσοχής, μελέτης, ηρεμίας και κυρίως αντικειμενικότητας. Και αυτή η επιλογή, οφείλει να έχει ένα κριτήριο αποκλειστικά. Την καθαρή ικανότητα να εφαρμόσεις την πολιτική και να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις των καιρών.

Γιατί ο Δήμος οφείλει να εκφράσει τις προσδοκίες της κοινωνίας και όχι απλά να κατακτήσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Γιατί είμαστε ήδη στο μέλλον. Και η ανικανότητα της τοπικής αρχής δεν έχει το δικαίωμα να εξαιρεί κανέναν από την ανάπτυξη. Την ανάπτυξη που προσφέρει ίσες ευκαιρίες στην γνώση, στη δουλειά, στο όνειρο. Σε μια πόλη που ονειρεύεται, δημιουργεί, καινοτομεί. Σε ένα Δήμο που οδηγεί τις εξελίξεις, πρωταγωνιστεί, κερδίζει.

Απαιτεί γνώση, εμπειρία, ικανότητα και να είσαι ο επαρκέστερος προκειμένου να οδηγήσεις την τοπική κοινωνία εκεί που πρέπει. Πλέον δεν είναι όραμα. Είναι επιτακτική ανάγκη. Ανάγκη για να προκαλέσεις τη δημιουργική συνεισφορά όλων σε ένα Δήμο που σέβεται τις αξίες και την γνώμη των πολιτών του, κάνοντας τη δημοκρατία, ουσιαστική συμμετοχή και καθημερινή στάση ζωής.

Κάθε μέρα μας στα επόμενα χρόνια κρίνεται από αυτή την επιλογή, γιατί απλά καλούμαστε να αποφασίσουμε για το σπίτι μας. Αποφασίζουμε για το ποιος μπορεί να διεκδικήσει καλύτερα τα συμφέροντα της πόλης μας.

Για την καθημερινότητα μας, για το μέλλον μας ως δημότες, για τους νέους, για τη γνώση, για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους επιχειρηματίες, τον παππού και τη γιαγιά μας, για τον τόπο μας, δεν επιτρέπεται να ψηφίσουμε με ασθενή και επιπόλαια κριτήρια.

Αλλά με κριτήρια αυστηρά, να ψηφίσουμε τον καλύτερο. Για να φέρουμε πίσω την γειτονιά μας. Και η πόλη μας να ακουστεί στα πέρατα του κόσμου. Οι μαθητές και οι αθλητές μας να μπουν για άλλη μία φορά στην οικουμενική συνείδηση. Με σύμμαχο ένα ισχυρό σχολείο που μπορεί να κληροδοτήσει μία καλύτερη ζωή για τις επόμενες γενιές. Σε μια πόλη που οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις μεγάλες εξελίξεις που άλλαξαν την μορφή της ζωής μας.

Η πολιτική δεν είναι τυπική συνεργασία αλλά σκληρή εργασία, καλλιέργεια, εμπειρία, ικανότητα και γνώση. Και αυτή πρέπει να είναι η επιλογή μας. Το πρόσωπο που εργάστηκε, εργάζεται και θα εργάζεται συστηματικά αλλά και με πάθος για μια καλύτερη πόλη. Για μια πόλη γεμάτη ευκαιρίες και προκλήσεις. Οι νέες τεχνολογίες, ο διάλογος των πολιτισμών, η πρόοδος της επιστήμης, το location branding και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο. Οφείλουμε στον εαυτό μας, στα παιδιά μας και στη συνείδηση μας, να δείξουμε εμπιστοσύνη στον πραγματικά ικανό που είναι ήδη κτήμα του και θα τα αξιοποιήσει.

Γιατί σε μία εποχή που προκαλεί τα πανανθρώπινα ιδανικά, διαβάλει τις συνθήκες ζωής μας καθημερινά, η φωνή μας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας. Ξεκινώντας από τοπικό επίπεδο, μπορεί να τον κάνει πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο και πιο δημοκρατικό.

Τη θέση μας στην κοινωνία την κατακτήσαμε. Δεν μείναμε ποτέ αμήχανοι. Δεν αφήσαμε τους λίγους να επιβάλλουν τη θέληση τους στους πολλούς. Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε. Δημιουργήσαμε τις βάσεις για την ανάπτυξη. Με όραμα και με τόλμη, αγωνιστήκαμε να σπουδάσουμε, να σπουδάσουμε τα παιδιά μας, να φτιάξουμε οικογένειες, σπίτια και περιβάλλον. Και καθημερινά αγωνιζόμαστε όλοι μας για το αύριο.

Αυτό το αύριο δεν μπορεί να είναι τυχαία επιλογή. Ο πιο αδύνατος, όμορφος, καλός φίλος, συμμαθητής, ευγενικός γείτονας ή αυτός που μας χαμογέλασε και μας έσφιξε το χέρι πειστικά, δεν μπορεί να είναι η επιλογή μας στην πολιτική παρά μόνο η επιλογή μας στον καφέ και τη βόλτα μας.

* Ο Γιώργος Σαρηγιάννης είναι Πολιτικός Επιστήμων – Κοινωνιολόγος και εργάζεται ως Διευθυντής Marketing σε Όμιλο Επιχειρήσεων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων