Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Η πρώτη «καυτή πατάτα» για τους νέους περιφερειάρχες

Το φρένο της ΕΕ στα εργοστάσια σκουπιδιών και το ενδεχόμενο πάγωμα της χρηματοδότησης φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη καυτή πατάτα που θα κληθούν να πιάσουν οι νέοι Περιφερειάρχες της χώρας.

Ήδη, οι Βρυξέλλες είπαν όχι στην έγκριση των μονάδων στην Πελοπόννησο και έκλεισαν τις κάνουλες της χρηματοδότησης προκειμένου να διεξάγει έρευνα για όλες τις ΣΔΙΤ που έχουν προωθηθεί για τα απορρίμματα, μετά από σωρεία καταγγελιών και τον έλεγχο που διενήργησε στη χώρα μας η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπιστώνοντας σωρεία παραβάσεων. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να παγώσουν οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί άλλα και να απενταχθούν τα έργα από το νέο κοινοτικό πακέτο ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες ακόμα και από πολιτικά πρόσωπα. Κι αυτό καθώς το ΣτΕ έδωσε την έγκριση του για περιπτώσεις έργων, με βάση στοιχεία που του δόθηκαν από την κυβέρνηση και τα οποία φαίνεται, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ότι ήταν παραποιημένα.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε εμπλοκή όλων των έργων και των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων. Να σημειωθεί ότι προωθούνται 13 διαγωνισμοί σε όλοι την Ελλάδα, τέσσερις εκ των οποίων μόνο στην Αττική, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις σε πέντε περιπτώσεις.

Οι νέοι περιφερειάρχες θα κληθούν να διαχειριστούν τις νέες εξελίξεις με μόνη ως φαίνεται κερδισμένη την νέα περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία έθεσε προεκλογικά, πολύ ψηλά το θέμα των τεσσάρων ΣΔΙΤ που προωθούνται στην Αττική ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων