Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Τουρκία απέστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της στο Κατάρ την Τετάρτη, ως μέρος μιας προσπάθειας για την αποκατάσταση της «διχοτόμησης» του Κατάρ με τα άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ντόχα και έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με τον περιφερειακό τους αντίπαλο, το Ιράν, καταγγελίες που η Ντόχα αρνείται.
«Δεν θέλουμε να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αδελφών μας στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και δεν αρκεί να πούμε ότι υπάρχει το πρόβλημα χωρίς να προσπαθήσουμε να το επιλύσουμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο QNA κατά την άφιξή του στο Κατάρ.
«Η Τουρκία επιδιώκει να επιλύσει την άνευ προηγουμένου κρίση μεταξύ των αδελφικών χωρών στο ΣΣΚ», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με το Κατάρ, δημιουργώντας μια στρατιωτική βάση εκεί, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.
Ο Cavusoglu επρόκειτο να συναντηθεί με τον Εμίρη Tamir bin Hamad al-Thani του Κατάρ και το κρατικό κανάλι του Qatar, το παν-αραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera ανέφερε ότι ο επόμενος σταθμός του θα είναι το Κουβέιτ, το οποίο επίσης επιδιώκει να διαμεσολαβήσει στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει.
Να αναφερθεί βεβαίως ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ έχουν παράσχει στήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο – ένα ευρύ κίνημα του οποίου οι ισλαμιστικοί στόχοι έχουν αναθεματιστεί όχι μόνο από τον πρώην στρατιωτικό Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdul Fattah al-Sisi, αλλά και τους δυναστικούς ηγέτες του Κόλπου.
Οι συντηρητικοί γείτονες του Περσικού Κόλπου βλέπουν εδώ και πολύ καιρό την εξωτερική πολιτική του Κατάρ με καχυποψία, ειδικά την άρνησή του να απομακρυνθεί από το Σιιτικό Ιράν.
Τα αραβικά κράτη του Κόλπου δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα αιτήματά τους για το Κατάρ, εντούτοις δημοσιογράφος του Al Jazeera δημοσιοποίησε στο Twitter μια λίστα που περιλαμβάνει την αποκοπή των διπλωματικών δεσμών του Κατάρ με το Ιράν και απέλαση μελών της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που ζουν στη Ντόχα.
Ο κατάλογος των αιτημάτων περιλαμβάνει επίσης τον τερματισμό της υποστήριξης των «τρομοκρατικών οργανώσεων» και την παύση της «παρέμβασης» στις αιγυπτιακές υποθέσεις, κατηγορίες που ούτως ή άλλως αμφισβητεί το Κατάρ.
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία έχει διαβλέψει την ιστορική ευκαιρία να διαμεσολαβήσει για την επίλυση της τεταμένης κατάστασης στον Αραβικό Κόλπο και να αναδείξει εαυτόν ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, ικανή να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή. Όχι τόσο για την διασφάλιση των συμφερόντων της με τα Αραβικά κράτη αλλά για τον περιορισμό της ανάμειξης της Δύσης.
Πηγές: New York Times, Reuters