Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Η τρόικα εκβιάζει: ούτε ευρώ χωρίς νέα μέτρα!

Σε ακραίο εκβιασμό προς την κυβέρνηση προχωρεί η τρόικα, απαιτώντας όχι απλώς να συμφωνηθούν αλλά και να ψηφιστούν όλα τα νέα μέτρα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή πριν τις ευρωεκλογές, ουσιαστικά μέχρι και τον Απρίλιο! Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί να μη δώσει ούτε ευρώ, ενώ ήδη, όπως έχουμε ξαναγράψει, έχουν συσσωρευτεί πολλά δισ. ευρώ συσσωρευμένων δανειακών οφειλών!

Η τρόικα απαιτεί ξεκαθάρισμα του τοπίου πριν τις ευρωεκλογές, καθώς φοβάται πολιτική ήττα της κυβέρνησης που θα “χρίσει” τον ΣΥΡΙΖΑ σε “εν αναμονή κυβερνήτη” και θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια. Αρχικά, είχε “παίξει” με την ιδέα να ζητήσει και την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα για όποια νέα συμφωνία, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και ιδιαίτερα για τυχόν νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Η ιδέα αυτή, χωρίς να έχει εγκαταληφθεί έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο ή μάλλον έχει αφεθεί για επόμενο χρόνο (μετά τις ευρωεκλογές). Για την ώρα, ζητείται “απλώς” από την κυβέρνηση Σαμαρά όλες οι συμφωνίες για να “ξεκλειδώσουν” οι διαδικασίες εκταμίευσης των δόσεων, για να δοθεί λύση στο χρηματοδοτικό κενό και για να αρχίσει η συζήτηση για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, να “μεταφραστούν” σε νομοθετήματα που θα περάσουν από τη Βουλή προεκλογικά!

Η τρόικα λοιπόν ζητεί διασφαλίσεις πέρα από τα προαπαιτούμενα:

– Ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιέχονται στη λίστα του ΟΟΣΑ.

– Ότι το κενό από την κατάρρευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (που βραδυπορούν) θα γίνει μέτρα ή θα αυξήσει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού.

– Ότι το ΤΑΙΠΕΔ πρέπι να αλλάξει χαρακτήρα, διοίκηση και να περάσει ουσιαστικά στα χέρια της τρόικας.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα, επιμένει σε 1,5 δισ. ευρώ για το 2014 και 3 δισ. ευρώ για το 2015 και ζητεί να εξασφαλιστούν στο μεγαλύτερο μέρος τους από νέες περικοπές στις συντάξεις…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων