Το θέμα της χρήσης του όρου «φέτα» προβάλλεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της «διαφορετικής προσέγγισης» που έχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των «γεωγραφικών ενδείξεων».
Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», με ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται στα αποτελέσματα της προχθεσινής συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, με τους Ευρωπαίους εταίρους του, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ), με στόχο τη δημιουργία μιας «πιο ενιαίας αγοράς μέσω του συγχρονισμού των κανονισμών για προϊόντα, όπως αυτά της αυτοκινητοβιομηχανίας και της φαρμακοβιομηχανίας».
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν υπό συζήτηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ήταν η άρση των περιορισμών για τις γενετικώς τροποποιημένες τροφές, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εμπορική συμφωνία χωρίς μια σοβαρή και σημαντική δέσμευση στον τομέα της γεωργίας», προσθέτοντας, ότι «οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να έχουν επιλογές ως προς τη χρήση τροφίμων βιοτεχνολογίας».
Από την πλευρά του, όπως επισημαίνεται, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι με τον κ. Βίλσακ συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα «κρίσιμης σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών αιτημάτων προς τους Αμερικανούς παραγωγούς να περιορίσουν την χρήση των λεγόμενων γεωγραφικών ενδείξεων π.χ. του όρου “φέτα”, που χρησιμοποιείται για την εμπορική προστασία προϊόντων, όπως το ελληνικό τυρί της αντίστοιχης ονομασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Τσόλος, υπογραμμίζεται στην ανταπόκριση, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό τους, ότι «η ΕΕ δεν βλέπει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί οποιοσδήποτε είδος συμφωνίας χωρίς να εμπεριέχονται γεωγραφικές ενδείξεις σε αυτήν».
Στη συνέχεια, αναφέρεται, ότι στη συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας υποστήριξε, ότι «ο όρος “φέτα” δεν αφορά καν μια γεωγραφική περιοχή στην Ελλάδα, αλλά απλώς μια διαδικασία παρασκευής τυροκομικού προϊόντος», προσθέτοντας δε ότι θεωρεί ως «πρόβλημα το ότι μόνο οι Έλληνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο “φέτα”, που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό από πολλούς λαούς και το ότι το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να διευρυνθεί σε άλλα τυριά».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το θέμα της «φέτας» συζήτησε στην χθεσινή συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, Γιώργος Καρασμάνης, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τομ Βίλσακ.
Όπως αναφέρεται, «ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε στον Υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ, ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την επίτευξη της συμφωνίας ΤΤΙP θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η σημασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) για την ευρωπαϊκή γεωργία και αγροτική οικονομία».
Επίσης, τονίζεται, ότι ο υπουργός υπογράμμισε πως «το ευρωπαϊκό αγροτο-διατροφικό μοντέλο βασίζεται στα υψηλής ποιότητας προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις, ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό μοντέλο στα εμπορικά σήματα. Και αυτή είναι μια διάσταση που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της συμφωνίας ΤΤΙP».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Καρασμάνης ανέφερε την περίπτωση της ελληνικής φέτας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της πλήρους προστασίας της -όπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο- σε κάθε συμφωνία με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας του προϊόντος, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από κοινωνικής για την ελληνική ύπαιθρο.
Τέλος, σημειώνεται, ότι ο υπουργός προσκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να επιλέξει την Ελλάδα ως μια από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες σχεδιάζει να επισκεφθεί, συνοδευόμενος από Αμερικανούς τεχνικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της φέτας στις περιοχές παραγωγής της, που την έχουν αναδείξει ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.