Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Η ώρα της κρίσης για το Ελληνικό

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Ώρα μηδέν για το μέλλον του Ελληνικού καθώς σήμερα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών των διεκδικητών από τους οποίους φαίνεται τελικά ότι έμεινε μόνο ένας.

Απο τον διαγωνισμό, σύμφωνα με δημοσιεύματα αποχώρησε ο ισραηλινός όμιλος της Eldit, καταγγέλλοντας ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση για “ασάφειες” και “ανακολουθίες σε ότι έχει αρχικά είχε συμφωνηθεί”.

Επίσης, τετράμηνη παράταση ζήτησε και η βρετανική London & Regional Properties.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να αποφασίσει είτε την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης στην Lamda Developement του Ομίλου Λάτση που αναμένεται να ειναι και ο μοναδικός διεκδικητής, είτε να αναβάλει τον διαγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα κερδίσουν χρόνο ενόψει των αντιδράσεων που πληθαίνουν καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να επανασχεδιάσουν το project με την ελπίδα προσέλκυσης καλύτερων προσφορών και κυρίως απο άραβες και αμερικανούς επενδυτές, όπως συμβουλεύουν πολλοί τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, σε μια τέτοια εξέλιξη, η κυβέρνηση θα αναλάβει και το κόστος των επικρίσεων για την αποτυχία της να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της περί “αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και προσέλκυσης επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη”.

Πάντως, πριν δυο ημέρες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα επενδύσεων, εμφανίστηκε σίγουρος ότι “ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί άμεσα” χαρακτηρίζοντας το Ελληνικό ως “μια μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες που θα φέρει, χωρίς κόστος, επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ.”

Ωστόσο, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, εκτιμούν ότι με τις τελευταίες εξελίξεις, “τα λεφτά δεν θα είναι πολλά και θα υπάρξουν έντονες επικρίσεις για το ύψος του τιμήματος που θα συμφωνηθεί” και προτείνουν την διενέργεια νέου διαγωνισμού με νέους όρους.

σχετικα αρθρα

10 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img