Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Polka in Athens στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το ντοκιμαντέρ Πόλκα στην Αθήνα (Polka in Athens) είναι η ιστορία της Μαρίας. Ο παππούς της ήταν πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου κατέφυγε με τον Εμφύλιο και έζησε 30 χρόνια μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα, στα τέλη του 70. Η εγγονή του Μαρία μεγάλωσε στην Πολωνία. Όπως πολλοί άλλοι νέοι της γενιάς της, η Μαρία φεύγει από την Πολωνία για να ταξιδέψει και να δουλέψει. Έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές και αποφασίζει να μείνει παραπάνω. Μένει στην Αθήνα στην πολωνική γειτονιά.

Παράλληλα με τις ιστορίες των πολωνών μεταναστών στη γειτονιά της, η Μαρία ανακαλύπτει ταυτόχρονα την ιστορία των παππούδων της, των ανταρτών που αναγκάστηκαν να ζήσουν ως πολιτικοί πρόσφυγες στην Πολωνία μέχρι το 1975. Το θέμα της ταυτότητας και της πατρίδας βασανίζει και τη δεύτερη γενιά, όπως τον καθηγητή φιλοσοφίας Ηλία Βράζα, που αποφάσισε να αγνοήσει την κατηγορηματική επιταγή του να επιστρέψει στην Ελλάδα και δηλώνει κοσμοπολίτης.

INFO
Πόλκα στην Αθήνα
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
TONIA MARKETAKI
Τετάρτη, Μαρτίου 19, 2014 – 17:30
Σάββατο, Μαρτίου 22, 2014 – 20:00

150650g-screen_shot_2014-03-18_at_4.23.25_pm

Το όνειρό της ήταν να γίνει ηθοποιός. Από ειρωνεία της τύχης, της δίνεται πρωταγωνιστικός ρόλος σε θεατρικό έργο για τον Εμφύλιο πόλεμο, το Πεθαίνω σαν χώρα. Το όνειρό της πραγματοποιείται και ταυτόχρονα συνεχίζει άθελά της τον οικογενειακό κύκλο μετανάστευσης. Όταν η σφοδρή οικονομική κρίση χτυπάει την Αθήνα, η Μαρία, όπως και σχεδόν όλοι οι πολωνοί οικονομικοί μετανάστες, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην Πολωνία, κλείνοντας τον κύκλο.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα-Μάρθα Κλαρκ
Σενάριο: Κατερίνα-Μάρθα Κλαρκ
Μοντάζ: Τζαννέτος Κομηνέας
Παραγωγός: Κατερίνα-Μάρθα Κλαρκ
Παραγωγή: Corrupt Corporation
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 60′
Έτος Παραγωγής: 2013

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων