Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Η Unesco αναζητά νέο γενικό διευθυντή μετά την αποχώρηση ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Unesco συνεχίζει σήμερα την αναζήτηση του νέου της γενικού διευθυντή, μία ημέρα μετά την αποχώρηση από τον οργανισμό των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η διαδικασία εκλογής του διαδόχου της Βουλγάρας Ιρίνα Μπόκοβα ξεκίνησε τη Δευτέρα και εισέρχεται στην τελευταία της φάση: Η επιλογή είναι πλέον μεταξύ του Χάμαντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Καουάρι από το Κατάρ, της Γαλλίδας Οντρεΐ Αζουλέ και της Αιγύπτιας Μουσίρα Χάταμπ.

Ωστόσο ο υποψήφιος του Κατάρ δεν χαίρει εκτίμησης μεταξύ όλων των αραβικών χωρών, οι οποίες διέκοψαν νωρίτερα φέτος τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα. Παράλληλα έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο οι κατηγορίες περί αντισημιτισμού εναντίον του αλ Καουάρι, κυρίως από το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ και του Συνδέσμου κατά της Δυσφήμισης (ADL) των ΗΠΑ.

Εν μέσω εκλογικής διαδικασίας στην Unesco, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη την αποχώρησή τους από τον οργανισμό.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις ολοένα κι αυξανόμενες οφειλές προς την UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση του οργανισμού και τη συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στους κόλπους της UNESCO» τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Μπόκοβα επεσήμανε ότι «λυπάται βαθιά» για την αμερικανική απόφαση, η οποία εκτίμησε ότι θα βλάψει όλες τις πλευρές.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε «τον σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ στην Unesco από την ίδρυσή της» το 1946, ενώ η Ρωσία σχολίασε ότι πρόκειται για «ένα θλιβερό νέο».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, το Ισραήλ γνωστοποίησε επίσης ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την Unesco, χαρακτηρίζοντάς την «θέατρο του παραλόγου, όπου παραχαράσσεται η ιστορία αντί να διατηρείται».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων