Για να κατανοήσουμε αν πραγματικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιθυμεί να διατάξει χερσαία εισβολή στη Γάζα, πρέπει να προσμετρήσουμε μια από τις ενέργειές του στον χειρισμό της κρίσης, την πρόσκληση 40.000 εφέδρων στα όπλα.
Το Ισραήλ πάντοτε καλούσε τους εφέδρους του μυστικά. Η ανακοίνωση του Νετανιάχου, κατά συνέπεια, μπορεί απλώς να αποτελεί μήνυμα προς τη Χαμάς να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών, για να σταματήσουν και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Πέραν άλλωστε των ανακοινώσεων, στην πραγματικότητα μόλις μερικές εκατοντάδες έφεδροι έχουν κληθεί στα όπλα.
Έως τώρα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει αποδείξει ότι δεν είναι οπαδός των χερσαίων επιχειρήσεων που θέτουν σε κίνδυνο ζωές Ισραηλινών στρατιωτών, αλλά και Παλαιστινίων αμάχων. Η Λωρίδα της Γάζας με τους σχεδόν 2 εκατ. κατοίκους της κάθε άλλο παρά ιδανικό πεδίο μάχης αποτελεί.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο να προβεί ο Νετανιάχου στην έσχατη αυτή λύση υπάρχει και αυτό διότι ουδείς δεν φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει μια μεσολαβητική προσπάθεια για να σταματήσει η κλιμάκωση. Η νέα σύγκρουση με τη Χαμάς, τείνει να εξελιχθεί ως η χειρότερη από το 2012.Ξεκίνησε με την απαγωγή και τη δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων, πριν έναν περίπου μήνα, για την οποία το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς. Ακολούθησαν ισραηλινά αντίποινα με τη δολοφονία ενός 16χρονου Παλαιστίνιου.
Αμέσως η Χαμάς απάντησε με ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, που συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια στη Γάζα, στοχεύοντας, πλέον, στο Τελ Αβίβ και τις άλλες ισραηλινές πόλεις, οι οποίες, αν δεν υπήρχε το αντιβαλλιστικό σύστημα Iron Dome, θα είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές και θα θρηνούσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Αν και το Iron Dome υπάρχει και έχει εξουδετερώσει τον μεγαλύτερο αριθμό των ρουκετών της Χαμάς, οι σκληροί κυβερνητικοί εταίροι του Ισραήλ πιέζουν τώρα τον Νετανιάχου να απαντήσει με ισχυρότερα μέτρα, πέραν των αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 70 άτομα, έως τώρα.
Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπουργοί ζήτησαν από τον Νετανιάχου να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα, τις μόνες ικανές, να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι ρουκέτες της Χαμάς για τους Ισραηλινούς πολίτες.
Ποτέ όμως μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα δεν εξελίχθηκε βάσει των αρχικών σχεδιασμών.Αν στην ελεγχόμενη από το 2007 από τη Χαμάς, Γάζα σκοτωθούν πολλοί Ισραηλινοί ή πολλοί Παλαιστίνιοι, ο Νετανιάχου πάλι θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Την τελευταία φορά που το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα, το 2008, σκοτώθηκαν 1.400 Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ βρέθηκε υπόλογο στον ΟΗΕ.
Έτσι για την ώρα ο Νετανιάχου συνεχίζει την αεροπορική εκστρατεία, ελπίζοντας να υποχρεώσει τη Χαμάς να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών, περίπου όπως συνέβη και το 2012.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι Ισραήλ και Χαμάς δεν έχουν πλέον διαύλους επικοινωνίας. Η Αίγυπτος που είχε μεσολαβήσει το 2012, σήμερα εμφανίζεται παντελώς αδιάφορη. Ο νέος Αιγύπτιος ηγέτης στρατάρχης Σίσι, θεωρεί τη Χαμάς σύμμαχο των αντιπάλων του Αδελφών Μουσουλμάνων. Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει, αλλά το Ισραήλ αρνείται με τακτ, επιμένοντας ότι μόνο η Αίγυπτος μπορεί να μεσολαβήσει.
Ισραηλινοί αναλυτές πάντως θεωρούν ότι ο Νετανιάχου δεν θα διατάξει χερσαία εισβολή, εκτός και αν κάποια ρουκέτα της Χαμάς πλήξει Ισραηλινούς πολίτες ή κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.
Από την πλευρά της η Χαμάς είναι απίθανο πάντως να σταματήσει τις επιθέσεις, για δικούς της εσωτερικούς λόγους, καθώς το σφράγισμα των περισσότερων τούνελ από την Αίγυπτο έχει προκαλέσει κατακόρυφη πτώση του λαθρεμπορίου και της «φορολογίας» που επέβαλε στα λαθραία η Χαμάς.
Κατ’ επέκταση η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις οικονομικές δυνατότητες της οργάνωσης, η οποία αδυνατεί να καταβάλει ακόμα και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα. Η Χαμάς λοιπόν, δεν έχει τίποτα να χάσει συντηρώντας την ένταση και προβάλλοντας τον εαυτό της ως τον στυλοβάτη της αντίστασης κατά του Ισραήλ.
ΠΗΓΗ: http://blogs.reuters.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας