Εβδομαδιαίος Αθλητικός Αχταρμάς
Με τον Δημήτρη Πετρίδη
Ουδέποτε θα γινόταν αρχιμανδρίτης. Πρώτον γιατί δεν το ήθελε και δεύτερον γιατί οι θεολογικές του γνώσεις ξεκινούσαν και τελείωναν στην αποστήθιση του “Πιστεύω”. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδιζε ν’ αφηγείται με περισσή παραστατικότητα ιστορίες από τα Ευαγγέλια και τις Διαθήκες στο γιο του.
“Ώσπου ο Ιησούς έφτασε στη Βηθσαϊδά”, έλεγε, “και ήρθε face to face με τον περιβόητο τυφλό της κωμόπολης. «Πόσα είναι αυτά;», ρώτησε τότε ο Χριστός κι όταν έλαβε ως απάντηση «τρία» ενώ έδειχνε τέσσερα, πείστηκε πως ο άνθρωπος απέναντί του δεν ήταν απατεώνας, αλλά πραγματικός τυφλός. Γι’ αυτό τον άγγιξε στα μάτια, τον πρόσταξε να δει και ο πρώην τυφλός πέρασε και επισήμως στο κλαμπ των αετομάτηδων. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”.
“Βλάσφημε!”, τσίριξε διεπόμενη από ένθεη μανία η γυναίκα του «αφηγητή» κι έπειτα, ενόσω προσπαθούσε να καταστήσει τυφλό το δικό της άντρα, του ζήτησε να σταματήσει να λέει ανακρίβειες στο παιδί. Το αυτί του άντρα δε φάνηκε να ιδρώνει- κυρίως γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να ιδρώσει εμφανώς ένα αυτί- και προέβαλε ως αντεπιχείρημα το μαγεμένο βλέμμα του γιου τους.
“Αγόρι μου, θέλεις ν’ ακούσεις κι άλλες ιστορίες για θαύματα;”, τον ρώτησε παρουσία της φονταμενταλίστριας μητέρας. “Φυσικά!”, φώναξε ενθουσιωδώς το παιδί και η μητέρα, νικημένη, επέστρεψε στο «Βασίλειό της» (έτσι αποκαλούσε η ίδια την κουζίνα).
Με αναπτερωμένο ηθικό, λοιπόν, ο πατέρας συνέχισε απρόσκοπτος το έργο του. Διηγήθηκε τη θεραπεία της πεθεράς του Πέτρου, που έπασχε από μαλάρια (“Και τότε ο Κύριος, γιε μου, την ακούμπησε στο μέτωπο και ο πυρετός της έκανε limit down, αναγκάζοντας την πεθερά του Πέτρου ν’ αναφωνήσει «Jesus Christ!»”), το περιστατικό με την κόρη της Χαναναίας (“Η κόρη είχε πνεύμα ακάθαρτο, αλλά ο Ιησούς έκαμε μία κίνηση προς την κόρη κι εν συνεχεία είπε «Καθάρισα»”) και πολλές άλλες ιστορίες.
Όταν τελείωσε, το 7χρονο αγόρι, που διέθετε αντίληψη σοφού γέροντα και λεξιλόγιο καθηγητή πανεπιστημίου, ρώτησε τον πατέρα του αν τα θαύματα συντελούνται και είναι απαραίτητα μόνο σε θρησκευτικά πλαίσια ή δύνανται να τελεστούν και σε «ετερογενείς» χώρους.
Ο πατέρας, για λόγους δραματικότητας, σήκωσε αργά- αργά το κεφάλι του και κάρφωσε το βλέμμα του στο άπειρο (όπου «άπειρο» ο τοίχος του σαλονιού). “Όχι μόνο στη θρησκεία, γιε μου”, είπε σοβαρά. “Και στον αθλητισμό. Να, για παράδειγμα…
Στη μαγευτική, από πάσης απόψεως, Superleague, ο άλλοτε σπουδαίος και υπολογίσιμος Άρης μετά και την εντός έδρας ισοπαλία με την Ξάνθη χρειάζεται ένα θαύμα για να μην υποβιβαστεί. Με την τελευταία του νίκη στο πρωτάθλημα να χάνεται στο βάθος του χρόνου (Οκτώβρης) και με 6 ισοπαλίες και 5 ήττες στα τελευταία 11 παιχνίδια στο Χαριλάου, η τρίτη επίσκεψη στα εντέχνως διακοσμημένα σαλόνια της Β’ εθνικής μοιάζει αναπόφευκτη. Το μόνο που σώζει, πλέον, τους Θεσσαλονικείς είναι ένας Θεός- και όχι, απαραίτητα, αυτός του Πολέμου…
Θαύμα επιζητά και η Φούλαμ- του Κώστα Μήτρογλου, πια- για να παραμείνει στην Premier League, έστω κι αν η βαθμολογική της διαφορά από τις Κάρντιφ, Ουέστ Χαμ, Κρίσταλ Πάλας και Ουέστ Μπρομ δεν είναι χαώδης. Ο Μήτρογλου καλείται εξαρχής να πάρει θέσει οδηγού και να βγάλει το κάρο από τη λάσπη, αλλά, όπως και να το κάνουμε, το κάρο (Premier League) δεν είναι παπάκι (Superleague).
Στην εγχώρια Α1 του μπάσκετ η Νέα Κηφισιά εξακολουθεί να πραγματοποιεί μικρά, συνεχιζόμενα θαύματα: τελευταίο της θύμα ήταν ο Άρης, τον οποίο κέρδισε με 81-74, και έφτασε τις 9 νίκες. Πλέον φιγουράρει στην 5η θέση της βαθμολογίας, ενώ το ρεκόρ νικών για νεοφώτιστη ομάδα στην κατηγορία μόνο ανέφικτο δε μοιάζει.
Θαύμα θαυμάτων σημείωσε και η ΑΕΚ, που πήρε το πρώτο της Λιγκ Καπ στο βόλεϊ (νίκησε 2-3 τον Φοίνικα Σύρου στον τελικό της Αλεξανδρούπολης). Ο Δικέφαλος, που λίγο πριν την έναρξη της χρονιάς όδευε ολοταχώς προς τη διάλυση και η πιθανότητα να μην αγωνιστεί καν στο πρωτάθλημα είχε ποσοστό 1,01 στο Στοίχημα, απέκλεισε στον ημιτελικό το γηπεδούχο Εθνικό και μια μέρα μετά άνοιξε τα φτερά του και πέταξε μέχρι τα σύννεφα. Εκεί, βρήκε τη λέξη «Κυπελλούχος» σμιλευμένη με σαμπάνια.
Στην Πριμέρα Ντιβιζιόν η Ατλέτικο Μαδρίτης «αποχαιρέτισε» τον εκλιπόντα, και άλλοτε προπονητή της, Αραγονές όπως του άρμοζε: 4-0 επί της Ρεάλ Σοσιεδάδ και κατάληψη της κορυφής με +3 βαθμούς, μάλιστα, από τα μεγαθήρια Μπαρτσελόνα, Ρεάλ. Η αρμάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε φαντάζει ξεκάθαρα, πλέον, ικανή για το θαύμα, καθώς η αγωνιστική της κατάρρευση- που τόσο προσδοκούν οι οπαδοί των Μπλαουγκράνα και της Βασίλισσας- αναβάλλεται κάθε εβδομάδα για την επόμενη. Ωστόσο, με 22 αγωνιστικές συμπληρωμένες, την Μπάρτσα να μην παραπαίει ακριβώς, αλλά ούτε και να ορθοποδεί, τη Ρεάλ να μη θαμπώνει όσο θαμπώνεται, οι Ροχιμπλάνκος βγάζουν σταδιακά τον ένδυμα του αουτσάιντερ και αρχίζουν να φορούν τα ρούχα του φαβορί.
Στο NBA, ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο το έκανε και πάλι το θαύμα του: επιλέχτηκε για να συμμετάσχει στο All Star Game των Rookies, ένα ανδραγάθημα διόλου ευκαταφρόνητο. Ο Γιάννης συνεχίζει τις ονειρώδεις, τηρουμένων των αναλογιών, εμφανίσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διαλύει μέρα με τη μέρα τις όποιες αμφιβολίες ότι θα πετύχει στο υψηλότερο επίπεδο και προκαλεί πρώιμες μπασκετικές ονειρώξεις σε όλους όσους τον φαντάζονται να βγάζει τη φανέλα των Bucks και να φοράει τη γαλανόλευκη…
Τέλος, λέτε; Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Μίκαελ Σουμάχερ, οι γιατροί ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τη διαδικασία να τον ξυπνήσουν από το τεχνητό κώμα. Οι ειδήμονες επισημαίνουν πως πρόκειται για χρονοβόρα «αποστολή» (μπορεί να διαρκέσει από μήνες μέχρι και 1-2 χρόνια), όμως τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια, όπως επιβεβαίωσε σιωπώντας με νόημα σε σχετική ερώτηση η μάνατζέρ του, έκαναν την εμφάνισή τους: ο Μίκαελ ανοιγόκλεισε τα μάτια και ήταν σε θέση να κουνήσει, μερικώς, τα δάχτυλά του. Ανέλπιστα σπουδαίο νέο- μάλιστα, σπουδαίο. Γιατί; Γιατί καμιά φορά θαύμα είναι να μπορέσεις να περπατήσεις ξανά.
Έστω κι αν δεν το κάνεις πάνω στο νερό.