Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Θα μας «σκάσουν» με τη δόση!

Οι Eλληνες είναι μουδιασμένοι. Οι περισσότεροι αδυνατούν να καταλάβουν για πιο λόγο παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε το 3ο μνημόνιο και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 από την Βουλή εν τούτοις οι Γερμανοί λένε ότι «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να σας δώσουμε την δόση των 32 δισ ευρω».

Και δεν είναι μόνο αυτo.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η Ελλάδα πρέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2012 να λάβει επιπλέον 12 δισ ευρω . Σύνολο κοντά στα 44 δισ ευρω.

Μείζονος σημασίας ζήτημα είναι ακόμα ότι την ερχόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 5 δισ ευρω που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο χαρτοφυλάκιο της. Εδώ υποθέτουμε ότι θα δοθεί μια άτυπη παράταση για έναν μήνα αν και κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ.

Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει:

1. Είναι η κόντρα που υπάρχει μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιθυμία του ΔΝΤ να επιβάλει κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ΕΚT και κράτη μέλη της ευρωζωνης;
2. Είναι κάτι συνολικότερο και η κρυφή διάθεση των Eυρωπαίων να σκάσουν την Ελλάδα να την τιμωρήσουν αφήνοντας μισθούς και συντάξεις χωρίς να πληρωθούν;

Ότι από τα δύο και εάν είναι δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο 0 .

Γιατί ακόμα και εάν δοθεί η δόση των 32 δισ ευρω σύντομα ακόμα και τότε η αριθμητική δεν βγαίνει. Δείτε γιατί :Aπό τα 32 δισ . ευρω τα 25 δισ θα «πάνε» για την ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών ενώ τα υπόλοιπα 7 θα «πήγαιναν» για την αποπληρωμή προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου (νοσοκομεία κλπ) . Όμως από τα 7 δισ ευρω φημολογείται ότι θα πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ. Αν όντως γίνει αυτό τότε οι προμηθευτές του δημοσίου θα μείνουν απλήρωτοι.

Άρα φαύλος κύκλος.

Επιπρόσθετα τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αναστρέψει την ύφεση που πλήττει την οικονομία. Με δεδομένο ότι το 2013 θα είναι πάνω από 4,5% (επίσημη πρόβλεψη του ΔΝΤ) δεν υπάρχει καμία θετική ένδειξη ότι το 2014 θα ξεφύγουμε από τον «γκρίζο» υφεσιακο κύκλο.

Οπότε τι μας μένει ; Δύσκολη απάντηση δυστυχώς…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων