Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Θα πάει δικαστήριο ο φόρος ακινήτων

Σοβαρά νομικά προβλήματα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νόμου με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς αναμένονται χιλιάδες νομικές «αντιρρήσεις» όχι μόνο από μεμονωμένα πρόσωπα και εταιρείες που θα βρεθούν σε αδυναμία να πληρώσουν, αλλά και από φορείς που θεωρούν ότι αντιβαίνει βασικά άρθρα του Συντάγματος.

Οι οργανώσεις των ιδιοκτητών επισημαίνουν ότι ο φόρος δεν δίνει καμιά δυνατότητα επιβίωσης σε όσους θα αντιμετωπίσουν την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό της περιουσίας τους και την πόρτα της φυλακής, λόγω πλήρους αδυναμίας εξόφλησης των χρεώσεών του. Γι΄ αυτό και καλούν την κυβέρνηση «μέχρι να καταργηθεί ολοκληρωτικά ο δημευτικός αυτός φόρος, να νομοθετήσει άμεσες λύσεις στα εξής σημαντικά προβλήματά του». Σύμφωνα με τον paratiritis.gr οι ιδιοκτήτες ζητούν:

1. Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 9 παρ. 3 που αξιώνει την προσκόμιση βεβαίωσης ΔΟΥ ότι δηλώθηκαν ΟΛΑ τα ακίνητα και εξοφλήθηκαν οι φόροι για όλα τα ακίνητα του υπόχρεου, όχι μόνον για εμπράγματες αγωγές, αλλά και για «οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ενώπιον δικαστηρίου ή δημόσιας αρχής» της χώρας! Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον απαράδεκτη οποιαδήποτε αίτηση, ένσταση, αντίρρηση, σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή, για οποιοδήποτε θέμα αφορά ακίνητο, χωρίς την προσκόμιση και υποβολή του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.! Πρόκειται πραγματικά για μία «σατανική» διάταξη, με εφαρμογή σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, δημιουργώντας γραφειοκρατία χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους και αποκλείοντας όσους πολίτες δεν μπορούν να την αποκτήσουν από τη δυνατότητα κάθε αίτησης, ένστασης, προσφυγής, αδειοδότησης κλπ. που θα απευθύνεται όχι μόνο σε οποιοδήποτε δικαστήριο ή διοικητική επιτροπή, αλλά και σε οποιαδήποτε Υπηρεσία του κράτους, όπως Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, Εφορίες, Πολεοδομίες, Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά Γραφεία, Δασαρχεία, Αρχαιολογική Υπηρεσία, όλα τα Ν.Π.Δ.Δ. π.χ. ΙΚΑ, ασφαλιστικά Ταμεία κλπ, αλλά πιθανόν και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ. Κλπ…

2. Μείωση στο 50% του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, με βάση τα στοιχεία του εκάστοτε υποβληθέντος τελευταίου εντύπου Ε2, και με έλεγχο για τη μη ρευματοδότησή τους. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων θα υποχρεούνται σε καταβολή μεσοσταθμικά ετήσιου φόρου υπερδιπλάσιου από τον περυσινό ΦΑΠ, χωρίς καμιά δυνατότητα να τον καταβάλουν!

3. Δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών από το φόρο αυτό, ποσού άνω των 50.000€ (προβλέπεται ποινή φυλάκισης 1-5 ετών), με μονομερή εκχώρηση ακινήτων τους προς το Δημόσιο.

4. Άμεση αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του φόρου αυτού, από όσους αποδεδειγμένα στερούνται εισοδημάτων και δυνατότητας να τον καταβάλουν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων